ForumCB-RadiosLinears  NEW!!! Reviews (NL)  RegelgevingUpdates  Links

CB & Export Radios

17-02-2010

Al enkele jaren gebruik ik de President Herbert. En al jaren is de President Herbert van mijn persoonlijke favorieten. Voor mobiel gebruik heb ik geen behoefte aan een zware All-mode export radio. Een AM/FM radio is hiervoor mij voldoende. De eerste President Herbert die ik kocht was een ingeruild model bij DILE. Leni van DILE  vertelde mij toen al dat de radio na een week al weer bij hun ingeruild was en dat ze zich afvroeg of hij wel de doos uit geweest was. Toen ik de President Herbert thuis de doos uit haalde was al snel duidelijk dat de President Herbert nog weinig daglicht gezien had. Alle folie zat nog op de radio en alle accessoires zaten nog in de zakjes. Mooie meevaller dus een nieuwe President Herbert voor een 2e hands prijsje In eerste instantie kocht ik de Herbert omdat ik weer eens wat anders wilde. Hiervoor reed ik met een paar oude beestjes de President Valery en Stabo XM5000 voor de vossenjachten waar ik fanatiek mee bezig was leuke bakkies maar kwa looks niet mijn smaak. Voor de oudjes had ik een Albrecht AE485S (geweldige radio) en een President Lincoln in de aurto gehad. Aan gezien de Albrecht AE485S en President Lincoln in de auto nauwelijks van FM waren afgeweest was ik terug overgestapt op de simpelere modellen.

Toen er weer eens aan een andere auto toe was en een meevallertje gehad had met het verkopen van de vorige had ik was het tijd voor nieuwe spulletjes in de auto. De keuze viel op de Herbert gezien de altijd geroemde kwaliteit van president CB'S het wat grotere voormaat van de President Herbert tegen over de ander middel moot CB's als de Intek M490 en Midland-Alan 48+ (ik heb voor de 1e President Herbert ongeveer betaald wat de Alan en Intek toen nieuw koste).  Mijn belangrijkste rede om voor een President Herbert te kiezen was dat de President Herbert geen enkele dubbel functie onder de knoppen heeft. Hierdoor is de Herbert wat groter maar niet te groot. De President Herbert is net zo groot als een autoradio waardoor de President Herbert (zeker in auto's met een dubbel din inbouw vak) netjes is  in te bouwen is.

Dubbele functies op knoppen ben ik niet z'n fan van. Fabrikanten willen nog wel eens een meer gebruikte functie als 2 of 3e optie onder een knop stoppen wat de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede komt.  Daarnaast willen dubbele ringen op de draaiknoppen nog wel eens met elkaar mee draai en of je draai per ongeluk aan de verkeerde knop. Dubbele functies zorgen er natuurlijk wel voor dat een CB compact kan blijven. Iets waar ik in dit geval niet naar opzoek was.

De President Herbert heeft een leuke aantal functies aanboord al zijn sommige een beetje "president". Uitleg over de verschillende functies is natuurlijk weer te krijgen door in het bovenstaande plaatjes\ op de verschillende knoppen te klikken. De President James en President George beide modellen waar je indertijd een hoop guldens voor moest neer tellen hebben een paar maffe President varianten op functies die we bij ander merken ook tegen komen. De President Herbert heeft net als de President James enPresident George de rare "President" variant op de DW (Dual-Watch) functie. Bij deze President modellen kun je bij de Dual-Watch 1 van de kanalen zelf kiezen het 2e kanaal staat vast op kanaal 19 AM. Niet erg bruikbaar vind ik. Bij andere merken kun je zelf 2 kanalen kiezen. Waarbij de functie Dual-Watch (2 kanalen tegelijk in de gaten houden) beter tot z'n rechtkomt. De President James en President Herbert hebben nog een maffe "President" functie. Bij deze dure President modellen heb je namelijk alleen de mogelijkheid om de geheugen kanalen te scannen.  Iets wat een leuke extra optie is maar een functie om alle kanalen te scannen vind ik bruikbaarder. De President Herbert heeft hier geen last van. Bij de President Herbert kun je gewoon de 40 kanalen af scannen op activiteit. De President Herbert is leverbaar in verschillende versies met verschillende aantal kanalen uitgangsvermogen en modulatie soorten en met en zonder ASC. Zelf heb ik alleen maar Export versies. Ook de President Herbert die ik nieuw kocht was al gemodificeerd dan wel fabriek af of door de importeur de Herbert kwam dan ook met een mooie sticker op de doos dat gebruik in Nederland niet toegestaan is. 

Bij de Export versie met 240 kanalen AM/FM 4W scant de President Herbert netjes de 40 kanalen van de band waar hij op dit moment staat. Niet zoals bij sommige andere merken waar de export versies alle kanalen afscannen (Danita 3000, Midland-Alan 48+) Een flink pluspunt voor de President Herbert wat mij  betreft. Zoals bij meer modellen, ook van andere merken vervalt er een functie bij de export versie. Bij de President Herbert vervalt de PA functie bij de export versie wordt deze knop gebruikt om 1 van de 6 banden van 40 kanalen te kiezen. Een goede keuze van meneer president wat mij betreft ik heb nooit begrepen waarom je, je CB als omroep systeem zou willen gebruiken. De D-Band is bij de President Herbert Export de normale CB-Band

Zoals uit het verhaal hierboven blijkt ben en was ik zeer te spreken over de President Herbert. Ik heb dan ook nog meer President Herbert's gekocht allemaal 2e hands aangezien ze ondertussen niet meer gemaakt worden. Uiteindelijk had ik er eentje in de auto (en nog steeds) 1tje in de kist voor de vossenjachten, 1tje op het bureau als back-up radio en 1tje in de kast voor het geval er 1tje kuren zou krijgen De President Herbert in de auto gebruik ik regelmatig met vossenjachten en dat werkt heel best In eerste instantie gebruikte ik als zovele een externe S-Meter tegenwoordig rij ik bijna altijd gewoon op de S-Meter van de President Herbert zelf. De S-Meter van de President Herbert bestaat uit lekker veel segmenten waardoor veranderingen snel te zien zijn. De President Herbert heeft niet de meest geweldige ontvanger maar ik kom niet vaak te kort. Zoals gebruikelijk op de President modellen heeft ook de President Herbert een lekker zware RF-Gain. Bij het vossenjagen  kun je deze dan ook in etapes terug draaien waardoor je tot op de laatste meter kunt peilen. Bij goedkopere modellen is het de laatste kilometers nog al eens "harken" zonder antenne.

Conclusie.

Geweldige radio met een groot bedieningsgemak en van een goede kwaliteit. Door z'n wat grotere voormaat is er voor elke functie een aparte knop. Hier lieg ik wel een klein beetje de CH9/CH19, NB/ANL en de Autosquelch en normale squelch zitten onder de zelfde knop maar dit is vrij gebruikelijk. Door het grotere voormaat is de President Herbert netjes in te bouwen in het vak voro een auto radio. Hier kan eventueel het inbouwsetje voor de President JFK II gebruikt worden die dezelfde afmetingen heeft.  Al met al voor mij de meest geweldige AM/FM bak voor in de auto En wat mij betreft beter dan z'n opvolger de President JFK II. Natuurlijk valt er wat te verbeteren de Tone knop is wat mij betreft zinloos en deze hadden ze beter weg kunnen laten of in plaats hiervan regelbaar vermogen kunnen inbouwen. Het zou een pluspunt zin geweest als de pieptoon die de President Herbert laat horen als je een toets in drukt uit te schakelen zou zijn. Zelf stoor ik me niet aan het piepje. Dat de CH19&CH9 alleen in AM zijn (in ieder geval bij de Export versie) is ook een puntje waar wat te verbeteren valt. Voor een deel is dit bij de President JFK II opgelost maar deze heeft dan weer een hoop dubbele functies. Wat mij ook erg aanspreekt in de President Herbert zijn de verlichte knoppen. Alle knoppen zijn verlicht waardoor ze ook 's avonds goed te vinden zijn. De President Herbert wordt geleverd met de standaard President Up & Down Microphone. Een stuk of 3 geheugen kanalen (die de President JFK II wel heeft) zouden handig zijn geweest.

Thijs (www.cbradio.nl)

Handleiding van de President Herbert  (NL)

Met deze knop stel het volume in van de het uitgezonden signaal. Meestal kun je deze volledige met de klok mee zetten. Test met je tegen stations wat met jou stem het beste werkt.
Met deze knop kun je kiezen tussen AM en FM modulatie. FM wordt het meeste gebruikt in Nederland en BelgiŽ maar in andere landen zoals bijvoorbeeld Polen en Frankrijk is AM populairder. In BelgiŽ wordt AM nog wel eens door vrachtwagenchauffeurs gebruikt.
Met deze knop kun je de 40 kanalen afscannen op zoek naar een kanaal waarop uitgezonden wordt. Een pluspunt van de President Herbert is dat in de "stoute"export versie de President Herbert de 40 kanalen van de gebruikte band afscant en niet alle 240 beschikbare kanalen.
DW staat voor Dual-Watch waarmee je 2 kanalen tegelijk in de gaten kunt houden. De President Herbert heeft de "President"versie van deze functie. Bij de president kun je 1 kanaal zelf kiezen het 2e kanaal is altijd kanaal 19 in AM modulatie. Bij andere merken kun je beide kanalen zelf kiezen wat bruikbaarder is. Als de DW functie ingeschakeld is "springt" de President Herbert elke paar seconden van het ene naar het andere kanaal.
Door op deze knop te drukken gaat de President Herbert EXPORT rechtstreeks naar kanaal 19 AM. Door nogmaals op deze knop te duwen gaat de President Herbert EXPORT  naar kanaal 9 AM. Doordat in Nederland voor al FM gebruikt wordt is deze knop niet erg bruikbaar.
De Noise Blanker en de Automatic Noise Limiter zijn beide filters om achtergrond en storingen weg te filteren. Druk je 1 keer op deze knop dan wordt de Noise Blanker (NB) ingeschakeld als je nog een keer drukt ook de Automatic Noise Limiter (ANL) Het ANL filter werkt alleen bij AM.
HI-CUT is ook een filter wat we alleen bij president modellen tegen komen. Zelf gebruik ik het nooit. Met deze functie ingeschakeld worden de hoge frequentie signalen weg gefilterd.
Een functie die we vaak op CB's tegen komen maar waar ik het nut niet van zie. Als je deze functie inschakelt en je aan de achterkant op de PA aansluiting een speaker aangesloten hebt kun je de President Herbert als omroepsysteem gebruiken.

Bij de President Herbert Export vervalt deze functie en gebruik je deze knop om te schakelen tussen de verschillende banden. De D-Band is de band met de normale CB kanalen.

Met deze knop kun je kiezen tussen 2 meter types. Bij ontvangst wordt altijd de ontvangen signaal sterkte weer geven. Bij zenden kan of het uitgevonden vermogen weergeven worden. of de SWR verhouding van de Antenne. gebruik dit alleen als een indicatie. Voor het afstellen van de antenne kan beter een betrouwbaardere externe SWR-Meter gebruikt worden.
Met deze knop stel je het volume in tevens is dit de aan/uit knop.
Met deze knop stel je de squelch in. In de meest rechtse stand staat de ASC (automatische squelch) aan de President Herbert zoekt nu zelf de beste balans welke signalen te horen zijn zonder stooring/ruis. Dit werkt best goed maar de ASC knijpt iets meer signalen af dan nodig. Draai je deze knop met de klok mee dan kun je zelf de ruisdrempel instellen.
Met deze knop kun je de gevoeligheid van de President Herbert instellen. Helemaal met de klok mee ontvang je het meest helemaal tegen de klok in het minst. Dit is bruikbaar om alleen de lokale stations te horen of tijdens radiovossenjachten hoor je het signaal van de vos nog steeds met de RF-Gain helemaal dicht dan sta je bij hem op z'n lip.
Misschien wel de meest zinloze knop op de President Herbert. Met deze knop kun de toonhoogte van het ontvangen signaal instellen.
Met deze knop kun je het kanaal dat je wilt gebruiken kiezen.
Hier wordt de Microphone aangesloten standaard wordt de President Herbert geleverd met een redelijk kleine Microphone met knoppen om van kanaal te wisselen die lekker in de hand ligt.

 De indeling van de aansluiting staat hieronder:

Pin 1 Modulatie
Pin 2 RX
Pin 3 TX
Pin 4 Up & Down
Pin 5 Massa
Pin 6 12V

 

 

www.cbradio.nl does not sell radios or amplifiers.
www.cbradio.nl

© Copyright 1997-2020

/ Last Update
Sunday 12 February 2023
/ Best Viewed in

www.cbradio.nl © Copyright 1997-2020
/ Last Update Sunday 12 February 2023 / Best Viewed in 1280*1024