ForumCB-RadiosLinears  NEW!!! Reviews (NL)  RegelgevingUpdates  Links

CB & Export Radios

Ranger 2950DX

Review

Afgelopen maand heb ik de RCI (Ranger) 2950DX getest.

De RCI 2950DX is typische export radio. Een radio verkocht als een 10M amateur zender maar makkelijk te modificeren naar de 11 meter en daar mee de "klassieke bakkie kanalen" De RCI 2950DX zal door de meeste Europese winkels al gemodificeerd verkocht worden. RCI 2950DX (en zijn broer RCI 2970DX) hebben (zeker gemodificeerd!) een erg groot frequentie bereik 24.000 - 32.000 MHz.

De RCI 2950DX is grotendeels identiek aan zijn de broer de RCI 2950DX het enigste verschil is het vermogen van de zenders.

RCI 2950DX RCI 2970DX
- AM 10W - AM 50W
- FM 10W - FM 50W
- USB 25W - USB 150W
- LSB 25W - LSB 150W
- CW 10W - CW 50W

In eerste instantie was ik niet te spreken over de RCI 2950DX. Het eerste test exemplaar wat ik had om mee te spelen deed niet wat verwacht van een zo kostbare radio. In de SSB en AM modes was er geen probleem maar de FM modulatie was volgens de luisterende stations waardeloos. Nu is dit een een radio die vooral bedoelt is voor het SSB werk maar als je zo veel geld uit geeft aan een bak is het toch ook leuk als je hem voor de locale babbel ook kunt gebruiken.

Het 2e exemplaar wat Dile aanleverde was terug geweest bij de importeur en opnieuw afgeregeld. Toen ik deze testte waren de reacties "die modulatie is dik in orde jongen maak je niet druk" Een wereld van verschil dus. Hierdoor ben ik beter te spreken over de RCI 2950DX dan voorheen. Er zijn nog wel een aantal andere tegenvallers naar mijn mening maar het belangrijkste gedeelte zenden en ontvangen  werkte goed bij het 2e exemplaar.

Toen ik de eerste RCI 2950DX mee nam bij Dile vertelde zij er bij dat ze gemerkt hadden dat de RCI 2950DX van de frequentie "liep" als hij na gebruik snel uit en aan gezet werd. Geen van de geteste RCI 2950DX heb ik hier op kunnen betrappen. Dit is wel een punt om rekening mee te houden als je de RCI 2950DX of zijn broertje overweegt te  kopen.

 

De RCI 2950DX is uitgerust met nog al wat knoppen. Klik in het plaatje op de knoppen voor uit leg van de knop.

Met deze knop kun je de NB* functie (*noise blanker). Met de NB functie kun je storing onder drukken. Druk je nogmaals op deze knop dan schakel je ook de ANL* functie in (*Automatic Noise Limiter) met deze functie kun je storing veroorzaakt door de automotor onderdrukken)
Met deze knop kun je de Roger-Beep in schakelen. Ingeschakeld wordt er aan het eind van je uitzending een piep toon uitgezonden.
Met deze knop schakel je de Split functie in. Deze functie gebruik je als je via een repeater wil zenden. Een functie die meeste gebruikers nooit zullen gebruiken.

Als de RCI 2950DX gemodificeerd is schakel je met deze knop tussen kanaal en frequentie uitlezing.

Met deze toets sla je favoriete frequenties op in de  10 beschikbare geheugens. Een min punt voor de RCI 2950DX is dat de geheugens niet gebruikt kunnen worden als de RCI 2950DX in kanaal uitlezing gebruikt wordt,
Met deze toets schakel je terug naar de vrije stand als je een voorkeuze kanaal gekeuzen hebt. Ook deze knop kun je gebruiken om, om te schakelen naar kanaal instelling.
Met SHF* (*shift) toets stel je de frequentie stap in. Je kunt kiezen tussen 100 Hz, 1KHz, 10KHz, 100KHz en 1 MHz.
De bekende up en down toetsen. Om door het frequentie gebied of de kanalen te "wandelen". De RCI 2950DX heeft 3 mogelijkheden om dit te doen. De up en down toetsen. De ronde knop links boven de Microphone aansluiting. De derde optie is via de up en down toetsen boven op de Microphone. Handig in de auto. De RCI 2950DX is naar mijn mening niet echt een zender voor in de auto. Opvallend zijn de up en down knoppen op de mike wel dit zie je weinig bij Amerikaanse zenders.
Met de Dim toets kun je de sterkte van de achtergrond verlichting in stellen. Er zijn drie sterktes te kiezen of de verlichting kan helemaal uitgeschakeld worden.
Met deze knop wordt de ingebouwde SWR meter geactiveerd. De SWR verhouding is hiermee af te lezen op de digitale meter in het display.
Door op deze toets te drukken kun je het frequentie bereik door scannen op zoek naar frequentie bereik. Of als je de geheugens geselecteerd hebt de geheugen kanalen. Teleurstellend vond ik het dat de SCAN functie niet werkt in de kanaal uitlezing. Door op de MAN te drukken schakel je de SCAN functie weer uit. Als je het frequentie bereik wil scannen kun je zelf de boven en onder frequentie in geven. Een nadeel hiervan is dat deze 2 frequentie ook de boven en ondergrens worden van je zend en ontvang bereik. Je moet de laagste en hoogste frequentie opnieuw programmeren om het hele frequentie bereik te kunnen gebruiken na het scannen,
Door op deze toets te drukken kun je de in voorkeuze kanalen te benaderen.
Met deze toets bevestig je instellingen bij het programmeren van geheugen kanalen en het boven en onder bereik bij het scannen. Als de RCI 2950DX in kanaal uitlezing staat werkt de ENT als een CH9 knop.
Met deze toets kun je alle druk toetsen van de RCI 2950DX blokkeren inclusief de up en down toetsen van de mike.
Met de buitenring stel je de MIC-Gain in. Met de Mic-Gain stel je het volume van het uitgezonden signaal in. Met de binnenring kun je traploos het zendvermogen instellen.
Met de buitenste ring stel je de squelch in met de binnenste ring het volume. De binnenste ring is ook de aan/uit schakelaar. Op zich ben ik geen fan van dubbele knoppen vaak draai je aan beide ringen als je iets wil in stellen. Ranger RCI heeft dit wel slim op gelost door de pennetjes aan de buiten ringen.

Met de buitenste ring stel je de RF-Gain in. De buitenring is de CLARIFIER.

Met deze knop kun je de verschillende modulatie soorten kiezen. Als je de schakelaar in de PA stand zet kun je (als je aan de achterkant een speaker aangesloten hebt) de RCI 2950DX als omroep installatie gebruiken.
De Microphone die bij de RCI 2950DX geleverd wordt is van mindere kwaliteit dan de RCI 2950DX zelf. Hij  voelt goedkoop en erg licht aan. De Up & Down knoppen  voelen aan als of ze later  zijn toegevoegd. Waarom deze een andere kleur dan de Mike hebben begrijp ik niet het. Wel is het de zelfde dan wel een sterk op de oude mike van de RCI 2950 lijkende mike. De RCI 2950 was de voorloper van de RCI 2950 en een regelrechte klassieker.

Mike pin indeling

- Pin 1 Mod.
- Pin 2 RX
- Pin 3 TX
- Pin 4 UP & Down
- Pin 5 Massa
- Pin 6 13,8V

Nadat de 2e RCI 2950DX betere reacties had gekregen in de ether. Ben ik een stuk beter te spreken over de RCI 2950DX. Ik was blij verrast uit te vinden dat de RCI 2950DX kan schakelen tussen frequentie en kanaal uitlezing ik was hier van te voren niet van op de hoogte.
De RCI 2950DX heeft wel wat tegenvallers. De SCAN functie die niet werkt in de kanaal uitlezing. Het is jammer dat je geen kanalen in de geheugens kunt opslaan. Je kunt natuurlijk wel de frequentie van een bepaald kanaal opslaan. Wat ik nog niet eerder aangehaald heb maar wat mij ook op viel was de ingebouwde meter. Dikt zijn een aantal blokjes in de display die op lopen. Meer blokjes is een beter signaal, Meer blokjes is meer uitgezonden vermogen, Geen of weinig blokjes is een goede SWR. Op vallend is dat er geen schaal bij de blokjes staat,. Zoals we bij andere modellen wel gewent zijn. Ondanks dat dit soort ingebouwde meters altijd slechts een indicatie geven. Zou ook in dit geval een cijfer bij elk blokje netjes zijn. Ondanks dat de RCI 2950DX zelf geen volwaardige S-meter heeft is er geen aansluiting voor een externe S-meter op de achterkant. Wel vind je aan de achterkant een aansluiting voor een externe luidspreker. Plus punt voor de  RCI 2950DX is de ingebouwde luidspreker hier komt een goed verstaanbaar geluid uit. Ook vindt je aan de achterkant een aansluiting voor een
PA-speaker ik heb nooit begrepen waarom ze die aansluiting nog steeds maken. Ook de aansluiting voor de morse sleutel vind je aan de achterkant. Typisch is ook de split functie bedoelt voor repeater gebruik wat echt een "amateur" functie is en de ENT toets die als CH9 toets werkt wat een typische bakkie functie is. Er zijn niet erg veel zender, bakkies, export radio's of hoe je ze ook wil noemen die net als de RCI 2950DX "vrij" door de band kunnen. Hierdoor zal er wel een markt zijn voor de RCI 2950DX maar zoals hierboven beschreven zijn er wat dingen om over na te denken voor je een keuze maakt.
 
Net als bij eerdere tests wil ik hierbij Dile bedanken voor het beschikbaar stellen van de test exemplaren
 
Voor meer informatie over de RCI 2950DX kijk ook eens hier:

Specificaties (NL)

RCI 2950DX
RCI (USA) www.rangerusa.com
RCI (DE) www.ranger-funktechnik.de
Review (USA) www.cbworldinformer.com

 

Reclame:

www.cbradio.nl does not sell radios or amplifiers.


www.cbradio.nl © Copyright 1997-2020
/ Last Update Sunday 12 February 2023 / Best Viewed in 1280*1024