ForumCB-RadiosLinears  NEW!!! Reviews (NL)  RegelgevingUpdates  Links

CB & Export Radios

Review

11-04-2009
Vandaag een test van de Albrecht AE6890. Ik was zeer benieuwd naar dit opvallende bakkie toen ik hem vorige week van Dirk & Leni mee kreeg om te testen. 3 jaar geleden kwam ik al surfend de Pro-CB WideNeo tegen erg opvallend door het afneembare en apart plaatsbare frontpaneel. De volgende jaren werd er op verschillende Europese CBforums gespeculeerd of en wanneer we deze schoonheid in europa tegen zouden komen.   De Russen mochten vorig jaar eerst in de vorm van de Megajet MJ900. Maar sinds november van vorig jaar brengt Albrecht deze schoonheid naar europa. De 3e CB die Albrecht ons brengt uit de Procom/Kamscom stal. In tegenstelling tot de Megajet MJ900 en de Pro-CB WideNeo is de Albrecht zwart en een Multi-norm radio. Vooral de kleur is voor mij een groot voordeel.

Het idee van een CB met een apart te plaatsen front spreekt mij zeer aan. Wat ik al op het net gelezen had maar wat toch een teleurstelling is nu ik de Albrecht AE6890 hier heb is dat het display wel los te plaatsen is maar wel met 2 schroeven vast gezet moet worden op het houdertje. Jammer als hier voor een klik systeem gekozen zou zijn zo als bij een autoradio of de Team Tricom. Zou het een mooie antidiefstal oplossing zijn. Dit zou je kunnen oplossen door het display alleen vast te zetten met de connector waardoor het display niet erg stevig zit en alle kracht van trillingen op de connector komt niet echt een oplossing dus. Wat wel een goeie mogelijkheid is om een paar schroeven (als de schroeven om de CB in de beugel te schroeven) zoeken en deze te gebruiken om het display in het beugeltje te schroeven.  Een ander nadeel wat ik al wist maar wat tegen valt is dat de ontwerper in al zijn wijsheid er voor gekozen heeft de Microphone aansluiting op de CB te maken en niet aan het display. We hebben dus een mooi klein display wat we op het dasboard kunnen plaatsen en de CB in de kofferbak jammer dat je niet meer bij de Microphone kunt. Wel zijn er verleng kabels verkrijgbaar voor de Microphone waardoor je als nog de Albrecht AE6890 in de kofferbak kunt plaatsen.

Jammer genoeg kwam ik bij het testen nog wat minpunten tegen anders was deze zeker in m'n auto terecht gekomen. Er is duidelijk gekozen om het allemaal zo klein mogelijk te houden. Het idee was duidelijk om een CB te maken die in een moderne auto te plaatsen is zonder veel ruimte in te nemen. Daardoor zijn alle knopjes klein. Toch zijn er maar 2 knoppen met een dubbel functie. Een groot plus punt wat mij betreft. Bij de Albrecht AE6890 is er wel een opvallende dubbel functie. De Volume en squelch zitten onder de zelfde knop. Door op de knop te drukken schakel je tussen Volume en squelch in het display vertrouwd verstel je de volume of squelch gewoon door aan de knop te draaien. Hoe hard de Albrecht AE6890 staat en hoever de squelch dicht staat zie je in het display. Een opvallende keuze maar je bent er zo aan gewend.

Display Land Frequency range Channels Output Power
EC Europe   26.965 - 27.405 MHz - AM / - AM /
- FM 40 - FM 4W
EU Europe   26.965 - 27.405 MHz - AM 40 - AM 1W
- FM 40 - FM 4W
E Spain   26.965 - 27.405 MHz - AM 40 - AM 4W
- FM 40 - FM 4W
U UK - FM 26.60125 - 27.99125 MHz - AM / - AM /
- FM   26.965 - 27.405 MHz - FM 80 - FM 4W
DE Germany - AM   26.965 - 27.405 MHz - AM 40 - AM 1W
- FM  26.565 - 27.405 MHz - FM 80 - FM 4W
PO Poland 26.960 - 27.400 MHz - AM 40 - AM 4W
- FM 40 - FM 4W
↓↓↓Export version only↓↓↓
RU Rusland/Export 25.615 - 28.305MHz - AM 240 - AM 8W
- FM 240 - FM 8W

 Zoals we ondertussen wel gewend zijn is de Albrecht AE6890 een Multi-Norm CB. Voor mij geen echt plus punt maar ook geen minpunt. Wel brengt het ons een legale CB met 40 extra kanalen waar we eigenlijk niet mogen komen in de DE Land-Mode en 4W AM wat we natuurlijk nooit zullen gebruiken in de E  landmode. Om schakelen naar de verschillende land-Modes werkt Als volgt. Druk voor het aan zetten van de Albrecht AE6890 de MHz knop in. Zet vervolgens de Albrecht AE6890 aan. Laat na het aanzetten van de Albrecht AE6890 de MHz knop los. Je knut nu met de knaalkeuze knop de land-norm kiezen. De gekozen land-norm bevestigje vervolgens opnieuw met de MHz knop. Maarrr na een modificatie zit er nog meer stouts in. Na modificatie zijn er 240 kanalen en  8W AM en FM beschikbaar. De modificatie is hier te  downloaden.    Na de modificatie kun je over schakelen naar Export modus door de PRI en TON toetsen in te drukken  voordat je de Albrecht AE6890 aanzet. Laat na het aanzetten de PRI en TON toetsen los vervolgens staat de Albrecht AE6890 in Stoute Export RU mode. De CH9 functie komt te vervalen in deze mode. Deze knop gebruik je in de Export mode om te wisselen tussen de verschillende banden.

Dat de CH9 knop komt te vervallen doet er eigenlijk weinig toe. De CH9 bedoelt om rechtstreeks te schakelen naar het noodkanaal is naar mijn mening zinloos. In een beperkt aantal landen wordt dit kanaal daadwerkelijk uit geluisterd als noodkanaal. In ons land en in de buurlanden is dit niet het geval. Sommige modellen van de andere merken hebben in plaats van de CH9 knop een knop om rechtstreeks naar kanaal 19 te gaan. Naar mijn mening een zinnigere keuze die een fabrikant kan maken. Kanaal 19 wordt tenslotte wereldwijd intensief  gebruikt door truckers. Direct naar kanaal 19 gaan zit op de Albrecht AE6890 verstopr onder de PRI knop. De CH9 functie heeft op de Albrecht AE6890 sowieso nog iets geks waardoor deze functie naar mijn mening helemaal zinloos wordt. Na het in schakelen van deze functie kun je namelijk alleen nog maar zenden en ontvangen. Zelfs het Volume en squelch niveau is niet meer in te stellen Wie dit zo bedacht heeft heeft niet erg zitten opletten. Ook als de PRI functie ingeschakeld is vervallen alle ander functies

Ondanks alle min punten (mijn mening) is de Albrecht AE6890 een lekker compleet midden moot bakkie met als leuke extra het apart te plaatsen display. De gebruikelijke functies zijn terug te vinden op de Albrecht AE6890 zoals de SCAN functie 3 geheugen kanalen Auto squelch en de DW (Dual Watch). Deze Dualwatch functie heeft dan weer een eigenaardigheid  bij andere merken maar ook bij andere CB's van het merk Albrecht zie je dat je zelf 2 kanalen kunt kiezen die je in de gaten wilt houden. Bij de Albrecht AE6890 stata 1 van de 2 kanalen al vast dit is Kanaal 19 of te wel de PRI functie. Dit ben ik eerder tegen gekomen bij de President James en George ook bij deze CB's vind ik dit ten kosten gaan van de DW functie. Ik gebruik kanaal 19 namelijk bijna niet. Een functie die we minder tegenkomen op CB's in deze prijsklasse is de Roger-Beep de 1 houd er van de ander vindt het walgelijk met de subtiele enkele toon van de Albrecht AE6890 is voor mij in ieder geval goed te leven. Wat voor mij in ieder geval bonuspunten geeft voor Albrecht AE6890 is de mogelijkheid om de pieptoon die de Albrecht AE6890 laat horen bij het indrukken van elke knop in en uit te schakelen. CB's waarbij de toetsenpieptoon niet uit te schakelen is laat ik snel links liggen. De ASQ (Automatische squelch) van de  Albrecht AE6890 werkt heel redelijk tijdens het testen. Zelfs een basisstation op 95Km hemelsbreed (Janny ui Hellevoetsluis wie kent haar niet) werd nog door gelaten zonder dat zij de S-meter in beweging bracht en dat  zonder na haar uitzending ruis te laten horen. De ASQ is dus in orde maar ook de ontvangst is dus niks mis mee. Hellaas hoord de Albrecht AE6890 wel veel meer dan waar terug praten mogelijk is. Dit zit hem waarschijnlijk in de zachte modulatie van de Albrecht AE6890. terug praten naar Hellevoetsluis is natuurlijk veel gevraagd van een 4W bakkie maar ook haar tegen station in de omgeving Utrecht hoorde mij niet "breaken". Bij verbindingen dichter bij huis werd er dan ook door elk tegenstation opgemerkt dat de modulatie aan de zachte kant was. Dit is waarschijnlijk op te lossen met een voorversterkte mike. Dit heb ik niet geprobeerd. Dat een CB met een Powermike beter werkt is niet z'n item wat mij betreft. Dat de standaard mike matig presteert is wel weer z'n minpuntje.

De Albrecht AE6890 is natuurlijk uitgerust met een S-meter maar zoals wel meer bij de Albrecht AE6890 net even anders. De S-Meter bij de Albrecht AE6890 is voor al decoratief. Gebruikelijk hebben we een balk met blokjes met  de S waarden er bij. De Albrecht AE6890 heeft een balkje omhoog en omlaag deze geven allebei dezelfde waardes aan. Hellaas zijn de S-waarders niet gemarkeerd. Wil je de S-waardes afkunnen lezen dan zul je een externe S-meter moeten aansluiten.

Dit kan dan weer wel aan de achterkant van de Albrecht AE6890 is een aansluiting voor een externe S-Meter en 1 voor een externe Speaker. Een aansluiting voor een PA-Speaker zoals er vaak op ander CB's zit heeft de Albrecht AE6890 niet. Wat mijn betreft geen min-punt wie gebruikt er tenslotte nou een PA-Speaker. De aansluiting voor de externe S-meter is een groot plus punt. In combinatie met de LOC functie (Local / DX) maakt het de Albrecht AE6890 bruikbaar voor Radiovossenjachten. Voor mij een groot pluspunt voor een ander compleet zinloos.

Net als bij de andere reviews op deze site zijn op de foto hieronder alle knoppen klikbaar. Door op de knoppen te klikken krijg je uitleg over de functie van deze knoppen.

Door op deze toets te drukken schakelt de Albrecht AE6890 over naar kanaal 19. De gekozen mode (AM of FM) blijft van kracht.

De knop schakelt een filter in om storing te onderdrukken.

Met deze knop schakel je de CTCSS functie in. CTCSS is een onhoorbare toon die wanneer in geschakeld mee gezonden wordt. Wanneer ingeschakeld ontvangt de Albrecht AE6890 alleen nog maar uitzendingen die de zelfde CTCSS toon mee zenden. Dit wordt ook gebruikt om zogenaamde GATEWAYS te openen. Een gateway is een zender welke gekopeld is met een computer. De "gateway" "pakt"het signaal op als het met de juiste CTCSS toon uitgezonden word en zend deze op het zelfde dan wel op een ander kanaal weer verder. Daarnaast is je uitzending via  het internet hoorbaar. Mensen zonder CB kunnen via ene programmatje via z'n Gateway mee praten en zonder CB uitzenden in de 27MHz band.

De Albrecht AE6890 kan 48 verschillende CTCSS mee zenden. 38 van deze tonen zijn internationale standaard tonen  de laatste 10 tonen zijn specifiek voor de Albrecht AE6890. Door de TSQ knop in te drukken schakel je de CTCSS in. Door de TSQ knop ingedrukt te houden tot dat de nummers in het display onder het TSQ logo gaan knipperen met de kanaalschakelaar kun je vervolgense 1 van de 48 CTCSS tonen kiezen. Door nogmaals op de TSQ knop te drukken bevestig je de gekozen CTCSS toon.  Deze functie werkt alleen in FM modulatie en bij het inschakelen van deze functie wordt ook de ASQ functie ingeschakeld.

Onder de M1, M2 en de M3 knop kun je, je drie favoriete kanalen opslaan. Een kanaal opslaan doe je door het kanaal te kiezen en vervolgens 1 van de "M" knoppen net zo lang tot dat je een korte piep toon hoort te bevestiging. Elke keer wanneer je nu op kort de "M" knop drukt die je kozen hebt spring de Albrecht AE6890 terug naar het opgeslagen kanaal. Onder de  "M" knoppen worden alleen de gekozen kanaal opgeslagen. De mode (AM of FM) waarin de Albrecht AE6890 stond of de gekozen CTCSS (TSQ) toon wordt niet opgeslagen.
Met deze knop kun je de licht sterkte instellen van de achtergrond van de Albrecht AE6890.
Met de knop kun je de Albrecht AE6890 elke paar seconden laten omschakelen tussen het door jou gekozen kanaal en kanaal CH19 (PRI). De Albrecht AE6890 blijft heen en weer "springen" tussen de 2 kanalen tot dat er op 1 van de kanalen uitgezonden wordt. De Albrecht AE6890 blijft op het kanaal waar gezonden wordt ontvangen tot dat het kanaal weer "leeg" is.
Met deze knop kun je kiezen tussen kanaal of frequentie uitlezing.
Met deze knop kun je kiezen tussen Loc(al) en DX. Als Loc (local) aan staat ontvangt de Albrecht AE6890 alleen nog maar sterke kanalen. De ontvangst gevoeligheid wordt beperkt door deze functie. Dit is handig om alleen sterke signalen bij jou in de buurt te horen. Deze functie is ook handig bij vossenjachten. Door de ontvangst te beperken kun je dicht bij de "vos" nog steeds pijlen.
Door op deze knop te drukken  gaat de Albrecht AE6890 naar kanaal 9. Of dit in AM of FM gebeurd is afhankelijk van de mode waarin de Albrecht AE6890 al stond. Na het drukken op deze knop gaat de Albrecht AE6890 naar kanaal CH9 maar ook alle ander functies worden worden uitgeschakeld. Je kunt met deze functie ingeschakeld alleen nog maar zenden en ontvangen op kanaal 9. Zelfs het bijregelen van het Volume en de squelch wordt uitgeschakeld
Met deze knop zet je de Albrecht AE6890 aan en uit.
Met de knop kies je tussen Am en FM modulatie.
Met deze knop schakel je de Automatische squelch in.
Schakel deze functie in voor een hardere modulatie.
Met deze functie ingeschakeld zend de Albrecht AE6890 na elke uitzending een pieptoon uit om het einde van de uitzending te markeren.
Standaard laat de  Albrecht AE6890 bij het indrukken van elke knop ene pieptoon horen. Met deze knop kun je deze uitzetten.
Heel verrassend is dit de knop om het volume te regelen. Anders dan bij andere ander CB's moet je door op de knop kiezen tussen het regelen van de squelch of het Volume.
De kanaal keuzen knop. Met deze knop kun je 1 van de 40 kanalen kiezen. Ook deze knop heeft een dubbel functie. Door de knop in te drukken schakel je de SCAN functie in. Met deze functie in geschakeld Scant de Albrecht AE6890 de 40 kanalen (of 80 in DE land-mode) af opzoek naar een kanaal waarop uitgezonden wordt.  Als de Albrecht AE6890 een kanaal vindt waar op uitgezonden wordt blijft hij hier staan. De SCAN functie schakel je weer uit door nog een keer op de knop te drukken of door de Microphone in te drukken.

Het blijft een mooie radio de Albrecht AE6890 wel zijn er wat mij betreft de nodige min-punten gelukkig zijn er ook nog wat plus-punten.

 • Strak Design
 • Apart te plaatsen bedieningsdeel
 • Weinig dubbel functies onder de knoppen
 • Goed werkende ASQ
 • CTCSS
 • 3 geheugens
 • SCAN Functie
 • Local/DX Functie
 • Goedverlichte Knoppen
 • Ook bij zonlicht redelijk afleesbaar Display
 • Mike met verlichte Up&Down toetsen.
 • Mogelijkheid om de toetsen pieptoon uit te zetten.
 • Acceptabele prijs ongeveer 180,-
 • Niet voor diefstal uitneembaar bedieningsdeel
 • Alle functies gaan uit als CH9 of de PRI ingeschakeld zijn.
 • Zachte Modulatie
 • Slecht afleesbare S-Meter
 • Dualwatch functie tussen kanaal X en kanaal 19.
 • Aansluitingen voor de mike, speaker en S-meter op de basisunit

Het blijft een interessante en mooie CB de Local Albrecht AE6890 als alleen het niet makkelijk afneembare frontje ene nadeel was geweest dan had ik er wel over heen kunnen stappen maar door de andere min-punten is dit geen radio voor mij. Het apart te plaatsen frontje is een leuk idee wat we tot nu toe nog niet gezien hebben bij CB's (bij amateur radio's is het normaal)  maar niet helemaal praktisch.  De Microphone moet nog steeds aangesloten worden op de basis unit. Daarnaast heb je bij het op het dashboard plaatsen van het display een externe speaker nodig. Het volume van de speaker in de basisunit is voldoende (zolang je het TON-filter niet in schakelt maar als je de basisunit in de kofferbak of onder een stoel plaatst heb je een externe speaker nodig. Als je S-waardes wil aflezen of aan radiojachten wilt mee doen dan zul je ook een externe S-meter aan moeten aansluiten. Daarnaast heb je een verleng kabel nodig voor de Microphone. Je moet dus de nodige draden naar voorhalen als je de bedieningsunit en de basisunit apart van elkaar wil aan sluiten. De fabrikant heeft duidelijk niet voldoende nagedacht over wat ze wilde maken. Als ze de waardes bij de S-Meter hadden gezet en de aansluitingen voor de externe speaker Microphone en S-meter op de display hadden gemaakt was deze misschien iets dikker geworden maar was het wel makelijker geworden het display en de basisunit apart van elkaar te plaatsen. Naast de eerder genoemde min-punten kreeg ik tijdens het testen ook een paar keer een software? fout. De 1e keer geen idee wat ik wilde doen de volgende keren probeerde ik om te schakelen van kanaal naar frequentie uitlezing. In plaats van om te schakelen  naar frequentie uitlezing toonde de Albrecht AE6890 alle functies in het display om met een pieptoon uit de basisunit terug te springen in kanaaluitlezing. na het in en uit schakelen van een paar ander functies lukte het omschakelen naar frequentie uitlezing wel.

Ik heb na het testen erg een gevoel van leuk idee maar de afwerking is wat minder. Er is zeker een markt voor deze Albrecht maar voor mij is hij niet.

April 2009, Thijs (www.cbradio.nl)

Met dank aan Dile voor het beschikbaar stellen van de geteste Albrecht AE6890

Handleiding Albrecht AE6890
Modificatie Albrecht AE6890
Reclame:

www.cbradio.nl does not sell radios or amplifiers.
www.cbradio.nl

Copyright 1997-2020

/ Last Update
Sunday 12 February 2023
/ Best Viewed in

www.cbradio.nl Copyright 1997-2020
/ Last Update Sunday 12 February 2023 / Best Viewed in 1280*1024