ForumCB-RadiosLinears  NEW!!! Reviews (NL)  RegelgevingUpdates  Links

CB & Export Radios

 

Comtex CS-1000DX

Anytone AT-5555

Hannover BR-9000

Maas DX-5000 "Poweline"

Review

04-10-2010

Deze week heb ik gespeeld met een nieuwe radio een echte naam heeft ie nog niet op het net kom je de Comtex CS-1000DX, Anytone AT-5555, Maas DX-5000 en Hannover BR-9000 namen tegen. Ik krijg niet helemaal helder of voor Zuid-Amerika de productie al gestart is maar voor europa is er nog geen officele naam. Mijn pre-productie exemplaar heet op de doos Comtex CS-1000DX maar zoals op de foto's wel te zien zijn op de radio zelf alle merk en type namen weggestreept. Nu is dat bij de mijne niet zo fanatiek gedaan waardoor het overduidelijk is dat er onder de pen strepen de Hannover merknaam staat.

De Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 is een Export Radio in hart en nieren in de gebruiksaanwijzing wordt gesproken over een cbradio er zitten ook wel typisch cbradio opties op. Maar met een standraard frequentiebereik van 25.615 - 28.305 MHz en met software te programmeren met een bereik tussen de 25.615 en de 30.105 MHz maar kan deze radio alleen maar omschreven worden als een export radio! Dit is zover ik weet de eerste CB / Export radio die met de PC te programmeren is. Met de software een hoop in te stellen naast het frequentie bereik met een maximum bereik van 25.615 - 30.105 Mhz met 4 banden van 60 kanalen. Met de software is nog veel meer in te stellen maar daarover later meer.

De fabrikant geeft op dat de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 12W AM/FM en 21W SSB zou zijn. Dat is niet wat ik gemeten heb (Bird Thermaline 6154) ik kwam tot 8W AM en FM en 15W SSB (fluitend). Op de Anytone AT-5555 zit echt alles waar je van kunt dromen maar vreemd genoeg geen geheugen kanalen. Nu is de programeer software wel zo flexibel dat je ook gewoon een band kan vullen met je favoriete kanalen Opvallend en anders dan bij ander radio's van andere merken is dat je de meeste functies per kanaal kunt instellen. Je kunt dus instellen dat je De Roger Beep op kanaal 12 in geschakeld wilt hebben en op de andere kanalen uit. Hetzelfde geld voor de Noise Blanker en Automatic Noise Limiter en het Hi-Cut filter.

Naast de standaard 10khz kanaal stap kan er meer met deze radio. Er is een aparte knop om 10khz om hoog te gaan waardoor je de alpha kanalen kan bereiken. Daarnaast kan kun je stappen nemen van 10Hz, 100Hz, 1Khz, 10Khz. Dit werkt als volgent door op de clarifier te drukken kun je de stap aan passen standaar is dit 10Hz.. De clarifier van de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 werkt eigenlijk als een kanaalknop. De knop loopt niet vrij zo als we gewend zijn maar in stappen. Het clarifier bereik is ook niet beperkt maar loopt gewoon door. Je kunt dus in de standaard instelling de volledige band doorlopen in stappen van 10hz. In het menu (want die heeft de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 ook) en de software kun je 3 verschillende clarifier types instellen. 1. Fine wat inhoud dat alleen de ontvangst bijgestreld wordt. 2. RT waarbij de ontvangst en uitzendfrequentie bijgesteld kunnen worden. Dit is de standaard instelling. 3. T Bij deze instelling wordt alleen de uitzendingfrequentie bijgesteld.

Een andere functie die mij zeer aanspreekt bij de Anytone AT-5555 is de mogelijkheid om kanalen uit te sluiten tijdens het scannen. Zit er bij jou in de buurt op kanaal 23 altijd die vervelende babyphone of wil je al die vossenjachten op kanaal 4 niet horen Dan schakel je gewoon de SC. LIST functie in bij deze kanalen en de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 slaat deze kanalen gewoon voor je over tijdens het Scannen. Deze functie kun je gewoon met de toetsen voorop inschakelen maart natuurlijk ook weer met de software.

Via het Menu en de Software kun je nog meer aanstellen aan de SCAN functie. Er zijn 2 mogelijkheden.

1. SQ De Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 scant bij deze instelling de niet uitgesloten kanalen op de band af en stopt bij signalen die door de squelch heen komen. Wordt er niks meer ontvangen op het kanaal, dan scant de Anytone AT-5555 / Maas DX-50005 na 5 seconden weer verder.

2. TI Bij deze instelling scant de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 de niet uitgesloten kanalen af en stopt bij signalen die door de squelch heen komen. Na 5 seconden scant de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 weer verder.

In het menu kan voor deze 2 mogelijkheden gekozen worden met de software kan ook ingesteld worden hoelang de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000  wacht voordat er weer verder gescant wordt.

In het menu kan nog veel meer ingesteld worden:

De stap van de clarifier knop kan ingesteld worden. Maar dit kan dus ook door een aantal keer op de clarifier knop te drukken.

Ook kun je de functie van de Clarifier knop instellen. Er zijn 3 mogelijkheden: 1. COA In deze instelling werkt de Clarifier knop als  een COARSE functie met een maximaal bereik van 10khz met de klok mee en 10khz tegen de klok in. 2. T bij deze instelling stel je de ontvangst frequentie bij als je aan de Clarifier knop draait wederom met maximaal 10Khz met de klok mee en 10Khz tegen de klok in. Als je eerst de Clarifier knop in drukt en er vervolgens aan draai kun je de uitzendfrequentie bijstellen ook weer met maximaal 10Khz met de klok mee en 10Khz tegen de klok in.  De 3e STP mogelijkheid is de standaard instelling waarbij je de TX en RX frequentie tegelijk insteld en vrij door de band kan in de 10Hz, 100Hz, 1Khz en 10Khz stappen. Kiezen voor de verschillende stappen kan door op de Clarifier knop te drukken. Je kunt zien voorwelke stap je gekozen hebt doordat dat decimaal in het display gaat knipperen.

In het menu kun je ook de ASQ (Automatic Squeslsh Control) aan en uit zetten. Hiervoor is geen aparte knop op radio zelf maar wel op de Microphone.

De volgende functie die je kunt afstellen in het menu (en natuulijk de software) is de TOT (Time-Out-Timer) functie een functie die we in europa nog niet op een CB tegen gekomen zijn maar in AsiŽ niet helemaal nieuw is. Deze functie kun je gewoon in- en uitschakelen met de knoppen op de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000. Met deze knop kun je de uitzend tijd begrenzen in het menu en met de software kuin je dit instellen tussen de halve minuut en de 10 minuten. Als deze functie ingeschakeld is stopt de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 vanzelf met uitzenden na het geven van een pieptoon en na de ingestelde tijd of je nu uitgesproken ben of niet. Een functie waar ik het nut niet zo van zie maar voor de echte babbelaars met de lange doorgangen misschien nuttig om de eindtrap niet te warm te stoken.

Verder kun je in het menu en de beschreming tegen een te hoge en SWR in en uit schkelen. De bescheming voor een een te hoge SWR werkt goed die heb ik per ongeluk getest door de Antron te vergeten aantesluiten. Ook kun je in het menu en de software de hoogte en de lengte van de Roger-Beep instellen. Ik heb nog niet gespeeld met deze instellingen maar de standaard instellingen doen het niet voor mij. Te lang en te hoog. In het menu en de software stel je ook de CW toon bij.

In het menu en de software kun je ook 3 mogelijk  heden instellen die de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 weergeeft tijdens het zenden. Er zijn 4 mogelijk heden 1. TF dit is de standaard optie de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 geeft gewoon de frequentie aan tijdens het zenden. 2. SR de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 geeft in het display tijdens het zenden duidelijk de SWR aan. 3. BAT bij deze instelling geeft de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 bij het zenden het aangeboden voltage aan. 4. TOT Wanneer deze instelling in geschakeld is teld de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 als ook de TOT functie in geschakeld is de seconden af tot dat de Anytone AT-5555 de uitzending beeindigt of je nu uit gesproken bent of niet.

Bij de fabrikant werk duidelijk iemand die na denkt over het gebruik van de radio en luistert naar wat de gebuikers willen. Alle druk knoppen hebben een dubbel functie iets waar ik me altijd flink aan kan storen. Maar bij de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 heb ik een stuk minder klachten. De veel gebruikte functies zitten als eerste optie onder de knoppen zo als de SCAN en DW functie. Door op de functie knop te drukken kom je bij de 2e laag functie dit zijn allemaal functies die je over het algemeen eenmalig insteld een voordeel wat ook meteen een nadeel kan zijn is dat je de functies per kanaal insteld. klik natuurlijk weer in het onderstaande plaatje op de verschillende knoppen voor uitleg over de werking.

Door op deze knop  te drukken en vervolgens op 1 van de andere drukknopen schakel je de 2e functie van de knop in of uit.

Door de func (functie) knop enkele seconden ingedrukt te houden kom je in het menu waar je een hoop kunt instellen.

Met deze knop schakel je de Roger-Beep toon in. Een Roger-Beep  is een pieptoon die uitgezonden wordt na het loslaten van de Microphone om het einde van de uitzending te markeren. De standaard Roger-Beep van de Comtex CS-1000DX vind ik maar niks te schel en te lang. Maar net als bij zoveel op de Anytone AT-5555 kun je in het menu en met de optionele software de rogerbeep helemaal naar jou zin afstellen

De 2de functie onder deze knop is de Key-Beep. Met deze functie ingeschakeld laat de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 bij het drukken en draaien aan de knoppen een pieptoon horen. Mijn voorkeur heeft het niet dus ik heb hem uit gelaten. De pieptoon is niet aftestellen in het menu of de software

Met deze knop schakel je de Noise-Banker en de Automatic Noise Limiter in filters om stooring en achtergrond geluiden weg te filtereren.

De 2e functie onder deze knop is de Lock functie. Wanneer je deze functie inschakeld worden de meeste knoppen geblokeerd. Je kunt nog wel zenden en de EMG functie kiezen maar de andere opties worden geblokeerd. Het verradelijke is dat er geen logotje in het display komt met deze functie ingeschakeld wel laat de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000  het woord lockt zien in het display.

Met deze knop kun je de Dual-Watch functie inschakelen. Met deze functie kun je 2 kanalen te gelijk uitluisteren. Inschakelen gaat als volgent: Je kiest het eerste kanaal welke je in de gaten wilt houden. Vervolgens druk je op de knop DW. vervolgens kies je het volgende kanaal (frequentie) die je ind e gaten wilt houden en drukt weer op DW. De Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 "springt" nu heen en weer tussen de 2 kanalen tot dat er op 1 van de 2 wat ontvangen wordt. Standaard "springt" 5 seconden na het laast ontvangen signaal weer naar het ander kanaal. Net als bij de SCAN functie kan er 2 mogelijkheden ingesteld worden. 5 seconden na de uitzending de DW functie hervatten of 5 seconden ontvangst laten horen om weer verder te gaan. De gekozen scan functie geld voor de SCAN en DW. functie. Optie nummer 2 doet precies wat je kunt verwachten de displkay uitschakelen.
Met deze knop schakel je de SCAN functie in. Met de functie kun je de band afscannen opzoek naar kanalen waarop uit gezonden wordt. In het menu en met de optionele software kun je 2 verschillende SCAN functie kiezen:

1. SQ De Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 scant bij deze instelling de niet uitgesloten kanalen op de band af en stopt bij signalen die door de squelch heen komen. Wordt er niks meer ontvangen op het kanaal, dan scant de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 na 5 seconden weer verder.

2. TI Bij deze instelling scant de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 de niet uitgesloten kanalen af en stopt bij signalen die door de squelch heen komen. Na 5 seconden scant de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 weer verder.

In het menu kan voor deze 2 mogelijkheden gekozen worden met de software kan ook ingesteld worden hoelang de Comtex CS-1000DX  wacht voordat er weer verder gescant wordt.

De 2e functie onder deze knop is de SC. List functie een lock-out functie waarmee je kanaal kunt uitsluiten tijdens het scannen. Een kanaal uitsluiten doe je door het kanaal te kiezen op de func knop te drukken en vervolgens de SCAN knop. In het display wordt een punt weergegeven tussen de 1e twee decimale in het display om aan te geven dat dit kanaal uit gesloten wordt bij het scannen.

Door op deze knop te drukken kun je een stap van 10khz omhoog in frequentie nemen. Dat hier nog een aparte knop voor is vind ik een beetje vreemd aangezien je deze stap ook met de Clarifier knop kunt maken.

De 2e functie onder deze knop is het Hi-Cut filter waar mee je stooringen kunt weg filteren.

Met deze functie wordt tijdens het zenden met de S-meter niet het uitgezonden vermogen weer gegeven maar de staande golf van de antenne. Via het menu is er een 2 manier om dit in de gaten te houden. Zoals al eerder beschreven wordt er dan tijdens het zenden alleen de SWR weer gegeven.

De 2e functie onder deze knop is de TOT functie (Time-Out-Timer) Met deze  functie stopt de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 vanzelf met uitzenden. Standaard is dit na 3 minuten. maar in het menu en de software kun je dit instellen tussen de 30 seconden en de 6 minuten in stappen van 30seconden.

Deze knop laat toch wel echt zien de Anytone AT-5555 voor de CB markt ontworpen is en dat er zendamateurs niet de beoogde klopers waren. Door op deze knop te drukklen ga je direct naar kanaal 9 gaat. Wat traditioneel het noodkanaal genoemt wordt. Maar nergens wordt het kanaal nog zo gebruikt.

Met de 2e functie onder deze knop kun je de S-Meter en RF-Power meter uitschakelen.

Met deze knop kun je het volume instellen. Zoals we vaak zien is dit ook de aan en uit knop.

De buitenring van deze knop is om de squelch af te regelen.

Nu deze functie hadden ze van mij wel mogen weg laten. Maar goed er zijn zat mensen die het wel mooi vinden. Ik heb er niet veel mee gestest maar ik denk dat de meeste mensen wel gelukkig zullen zijn met de ECHO. Met de binnenste en buitenste ring kun je de lengte en de hoeveelheid galm instellen.
Met deze knop kun je in AM en FM mode het vermogen traploos regelen.

De buitenring is de RF-Gain. Met deze functie kun je de ontvangts beperken om sterke stations wegte draaien.

Met deze knop kun je de verschillende banden kiezen standaard zijn dit 6 banden van 40 kanalen. Waarbij de D-Band de CB-Band is. Met de software kun je deze knop helemaal instellen zoals jij wilt. Je kunt 6 banden instellen van 60 kanalen in elke indeling die jij fijn vindt. Als jij wilt dat kanaal 1 van band A ontvangt op 27.06512 en uit zend op 27.55500 dan kan dat.
De Clarifiier van de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 werkt net even anders dan we gewend zijn. Standaard werkt de Clarifier als een kanaalkeuzeknop alleen in kleinerer stappen. Je kunt de hele band door lopen in stappen van 10Hz, 100Hz, 1Khz of 10Khz. Kiezen voor de verschillende stappen doe je door op de Clarifier knop te drukken. De gekozen stap wordt in het diplay weer gegeven door dat, daty decimaal gaat knipperen.

In het menu en met software kun je deze knop op 3 verschillende manieren instellen:

1. COA In deze instelling werkt de Clarifier knop als  een COARSE functie met een maximaal bereik van 10khz met de klok mee en 10khz tegen de klok in.

2. T bij deze instelling stel je de ontvangst frequentie bij als je aan de Clarifier knop draait wederom met maximaal 10Khz met de klok mee en 10Khz tegen de klok in. Als je eerst de Clarifier knop in drukt en er vervolgens aan draai kun je de uitzendfrequentie bijstellen ook weer met maximaal 10Khz met de klok mee en 10Khz tegen de klok in.  De

3e STP mogelijkheid is de standaard instelling waarbij je de TX en RX frequentie tegelijk insteld zo als hierboven beschreven.

Met deze knop kun je het kanaal kiezen.
De Microphone vindt ik iets opvallends bij deze radio. De Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 heeft ondanks het grote display een klassieke look. De Microphone is moderner. Vreemd genoeg heeft de fabrikant gekozen voor een 4 polige Microphone aansluiting en niet de meer gebruikelijke 6 polige aansluiting. Nu zal het mij niet verbazen dat op het productie model dit nog aangepast kan worden. Op de Microphone zitten 3 knopen 2 om de kanalen te kiezen. 1 om de ASQ functie in te schakelen.    
   
   
   
 
 
Aan de achterkant vinden we de gebruikelijke aansluiteingen. Er is egen aparte aansluiting voor een PA speaker hiervoor wordt de externe speaker aansluiting gebruikt. Wat we Hellaas niet vinden aan de achterkant is een externe S-meter aansluiting. Misschien dat sommige lezers verrast zullen op kijken dat er geen aansluiting voor de programeerkabel is deze zit aan de binnenkant.
De Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 netjes met alles wat je mag verwachten bij een nieuwe radio. Er zitten zelfs schroeven bij om de beugel vast te schroeven. Ook erg netjes is dat de Microphone beugel zwart gespoten is. Dat staat toch net even netter dan een blank metalen beugel. Of je de radio nou in de auto of in de Shack gebruikt. Jammer genoeg hebben ze dit met de beugel niet gedaan. Ook worden er 2 rubbers mee geleverd die je op de beugelplakt om de radio te beschermen tegen krassen. Veel fijner dan de ringen die je meestal bij een nieuwe radio krijgt wat altijd tobben is om ze tussen de radio en de beugel te krijgen.
 
 
Conclusie:

Let op deze review is geschreven nadat ik de radio pas een paar dagen in mijn bezit had. Deze test zal dan ook gaande weg nog bijgewerkt worden en bijgesteld worden. Ook is het model nog niet in productie en kunnen er dus nog dingen veranderen op het productie model.

Maar wat ik al wel kan zeggen wat een GEWELDIGE radio Super dat je in het menu en met de software zoveel naar je eigen hand kunt zetten. Bij de foto's onder aan sytaan een paar screenshots van de software.Het nightdesigne ziet er geweldig uit de prestaties op AM en FM zijn goed Op SSB heb ik hem nog niet kunnen testen dus dat komt nog. Bij het ontwerp is er goed na gedacht over de indeling van de verschillende functies. De functies die vaker gebruikt worden zitten als eerste optie onder de knop. De 2e "laag" functies zijn de fucnties die je vaak 1 keer aan of uit zet dus dat is zeer netjes gedaan. Er zijn wat functies waar ik het nut niet van zie. Zoals de mogelijkheid om de meter en het display uit te schakelen. maar goed ze zitten niet in de weg.

Ik mis ook wat mogelijkheden. Een Last Channel Recal zo fijn zijn net als een regelbare Mic-Gain. Dat de Microphone aan de zijkant aangesloten word vind ik een ongelukkige keuze. Dit is bij inbouw in de auto lastig. Zo als eerder genoemd had ik liever een 6 polige mikeplug gezien wat de uitwisselbaarheid ten goede zou komen. Als er een extrene S-Meter uitgang zou zijn geweest had de radio al in m'n auto zitten. Maar er is 1 ding waar ik me echt aan stoor als de Anytone AT-5555 / Maas DX-5000 harder staat hoor je een stoorende zoem toen ik vermoed van de achtergrond verlichting. Maar toch wat een mooi ding

Gebruiksaanwijzing

Engels
Oktober 2010
Thijs
Met dank aan Simon "The Wizard" die me aan de radio geholpen heeft.
 
Thanks to:

www.cbradio.nl does not sell radios or amplifiers.

 Last Update Friday 10 March 2023 / Best Viewed in 1280*1024