ForumCB-RadiosLinears  NEW!!! Reviews (NL)  RegelgevingUpdates  Links

CB & Export Radios

Intek M490

Plus

Review

Pim (www.cb-vossenjacht.nl) en ik hebben in de afgelopen maand de Intek M-490 Getest

De Intek M-490 is een "Multinorm" CB wat in houd dat je de bak kunt instellen in verschillende land instellingen. Het aantal kanalen, de beschikbare modes en het uitgezonden vermogen is afhankelijk van de gekozen land instelling. De Intek is in te stellen in de volgende landinstellingen:

Display

Country Frequency Range Channels Output Power
CE Europe / CEPT

26.965 - 27.405 MHz

- AM - AM
- FM 40 - FM 4W
EU Europe

26.965 - 27.405 MHz

- AM 40 - AM 1W
- FM 40 - FM 4W
FR France

26.965 - 27.405 MHz

- AM 40 - AM 4W
- FM 40 - FM 4W
SP Spain

26.965 - 27.405 MHz

- AM 40 - AM 4W
- FM 40 - FM 4W
I0 Italy

26.965 - 27.405 MHz

- AM 40 - AM 4W
- FM 40 - FM 4W
I2 Italy 26.965 - 26.865 MHz - AM 36 - AM 4W
- FM 36 - FM 4W
DE Germany - AM 27.005 - 27.135 MHz - AM 12 - AM 1W
- FM 26.565 - 27.405 MHz - FM 80 - FM 4W
D2 Germany - AM 27.005 - 27.135 MHz - AM 12 - AM 1W
- FM 26.965 - 27.405 MHz - FM 40 - FM 4W
UK United Kingdom - FM

26.965 - 27.405 MHz

- AM - AM
- FM 27.60125 - 27.99125 MHz - FM 80 - FM 4W
PL Poland

26.960 - 27.400 MHz

- AM 40 - AM 4W
- FM 40 - FM 4W
  ↓↓↓↓ After Modification ↓↓↓↓
PO Poland

25.610- 30.100 MHz

- AM 400 - AM 4W
- FM 400 - FM 4W
PC Russia
26.645 - 29.895 MHz
Alpha Channels
- AM 50 - AM 4W
- FM 50 - FM 4W
RU Russia

25.615 - 30.105 MHz

- AM 400 - AM 4W
- FM 400 - FM 4W
SW Sweden

30.930 - 31.570 MHz

- AM - AM
- FM 24 - FM 4W

De Intek M-490 is uitgerust met een groot aantal functies:

Met de AM/FM knop kun je kiezen tussen AM of FM Modulatie.

Als je eerst de F knop in drukt is deze knop tevens de knop om het 1e geheugen kanaal in te schakelen.

Met de SCAN knop schakel je de SCAN functie in. Als de SCAN functie inschakelt gaat de Intek M-490 opzoek naar een kanaal waar op activiteit is. Wat ons tijdens het testen op viel bij deze functie. Dat wanneer de Intek op een kanaal een signaal vindt wat door de squelch heen komt. De Intek M-490 erg lang op het kanaal blijft staan. Wat wanneer je verder wilt Scannen er op neer komt dat  je de SCAN functie uitschakelen moet en vervolgens weer in moet schakelen. Andere merken hebben blijven vaak een aantal seconden op een kanaal staan als tijdens het scannen activiteit vinden. En gaan vervolgens weer verder met scannen.

Als je eerst de F knop  in drukt is deze knop tevens de knop om het 2e geheugen kanaal in te schakelen.

Als de LCR (Last Channel Recall) knop in drukt springt de Intek M-490 terug naar het kanaal en de mode waarin je voor het laatst hebt zitten praten.

Als je eerst de F knop in drukt is deze knop tevens de knop om het 3e geheugen kanaal in te schakelen.

Als je de DW (Dual Watch) functie inschakelt kun je 2 kanalen in de gaten houden. Het 1e kanaal is het kanaal waar op de Intek M-490 staat als je de DW-funtie inschakelt het 2e kanaal is het kanaal wat je vervolgens kiest met de kanaal keuze schakelaar of de Up/Down toetsen op de Microphone. Als de DW-functie ingeschakeld is "wisselt" de Intek M-490 steeds tussen de 2 kanalen. Als de Intek M-490 op 1 van de 2 kanalen activiteit vindt blijft de Intek M-490 op dat kanaal staan. Als er langer dan 5 seconden niet meer op het kanaal gezonden wordt gaat de Intek weer verder met het in de "gaten" houden van beide kanalen.

Als je eerst de F knop in drukt is deze knop tevens de knop om het 4e geheugen kanaal in te schakelen.

Als je de Q. UP knop in drukt gaat de Intek M-490 10 kanalen omhoog.
Als je de Q. DN knop in drukt gaat de Intek M-490 10 kanalen omlaag.
"Achter" deze knop kun je, je favoriete kanaal programmeren. Met 1 druk op de TRUCK knop zit je dan op je favoriete kanaal!
Deze knop maakt de dubbele functies van de AM/FM, SCAN, LCR en DW knoppen. Na het in drukken van de F knop werken deze knoppen als geheugen knoppen in de 4 geheugens kun je, je favoriete kanalen en modes opslaan. 

Als je de F knop kort ingedrukt houd (+/- 2 sec.) kun je schakelen tussen kanaal of frequentie uitlezing. Kanaal houd in dat je in het display het gekozen kanaal en de gekozen "land-norm" kan worden uitgelezen. In frequentie uitlezing kun je de frequentie uitlezen waarop de Intek staat.

Met deze knop kies je de kanalen. Het aantal beschikbare kanalen is afhankelijk van de gekozen "land-norm"
Met deze knop schakel je de ESP (Electronic Speech Processor)  in. ESP is een functie om je uitgezonden modulatie te versterken. In ontvangen modulatie te versterken.

Ik Thijs ben minder te spreken over deze functie ik hoorde geen overduidelijk verschilbij het uitgezonden signaal en bij ontvangst word ook de ruis verstrekt.

Als je deze knop in drukt springt de Intek M-490 op kanaal 9 de mode waarin dit gebeurt is afhankelijk van de gekozen "Land-norm". Als je vervolgens weer op de EMG knop drukt spring de Intek M-490 op kanaal 19 in welke mode dit gebeurt is weer afhankelijk van de gekozen "land-norm". Als je een 3e keer op de EMG knop drukt springt de Intek weer terug op het kanaal en de mode waarop hij stond.
Landnorm CE EU I0 I2 DE D2 SP FR UK PL RU
CH9 FM AM AM AM AM AM AM AM AM AM AM
CH19 FM AM AM AM AM AM AM AM AM AM AM
Met deze knop stel je het volume van het uitgezonden signaal in.
Met deze knop kun je de ontvangstgevoeligheid van de Intek M-490 instellen. Dit is een onmisbare functie voor CB vossenjachten!
Met deze knop kun je de Intek M-490 instellen zodat je de hinderlijke ruis niet hoort als je geen signaal ontvangt. Door de knop helemaal naar links te draaien (tot dat je een klikt voelt) schakel je de PA (Public Address) functie in. In de PA stand kun je de Intek PA-490 als omroep instalatie gebruiken. Hiervoor moet wel aan de achterkant een externe luidspreker aangesloten zijn! De externe speaker moet aan gesloten worden op de achterkant in de aansluiting die PA gemarkeerd is.

Vanzelf sprekend stel je hiermee het volume in. Tevens is dit de aan/uit schakelaar

Met deze schakelaar kun je de ANL (Automatic Noise Limited) functie in schakelen. Dit is een functie om storing op een kanaal te filteren.

Met deze schakelaar kun je net als met de RF-gain knop de ontvangstgevoeligheid in stellen. Maar in 2 stappen waar dit met de RF-gain knop traploos kan.

Op deze aansluiting kan een externe S-meter aan gesloten worden. Een must voor CB vossenjachten. De ingebouwde S-meter van de Intek M-490 werkt naar behoren en geeft geen vreemde waardes aan wat bij goedkopere modellen wel wil voorkomen.

Ik was voor dat we deze CB gingen testen zeer benieuwd. Het is natuurlijk geen top of the bill export radio maar de Intek scoort op alle vlakken goed. Er zijn hier en daar dingen die Intek anders had kunnen aanpakken waardoor het totaal plaatje nog beter zou zijn. Maar met de 490 hebben ze absoluut een model wat het de komende jaren goed gaat doen. De grootste nadelen die wij tegen kwamen waren de lange tijd die de Intek op een kanaal blijft staan tijdens het scannen. Nou is het natuurlijk ook zo dat andere merken sneller door scannen maar je daar door weer mist op welk kanaal er nu gebabbeld werd. Ik denk dat dit erg van persoon tot persoon zal verschillen of je, je hier wel of niet aan stoort.

Een echt groot nadeel is het slecht afleesbare display. Als de Intek M-490 horizontaal in een dasboard geplaatst word met het optionele DIN-formaat inbouw frame. Zijn de in de icoontjes boven in het display niet leesbaar meer. Dat er een Din-formaat inbouwframe leverbaar is. Vind ik wel een groot plus punt. Op deze manier is het netjes inbouwen in een auto een stuk makelijker.

Het geluid wat uit de ingebouwde speaker komt is ruim voldoende en het is dus niet nodig om een externe luidspreker aan te sluiten op de Intek.

Ook over de ingebouwde S-meter van de Intek hebben we geen klachten. Voor de mensen de mensen die liever een analoge meter hebben zit er aan de achterkant een aansluiting voor een externe S-meter. Jammer genoeg gaf bij ons het aansluiten van een externe meter problemen. Het is op dit moment niet duidelijk of dit aan het test exemplaar ligt of dat dit een fout in het ontwerp is. Maar dit wordt natuurlijk nog uit gezocht. Dit bleek aan ons te liggen door de jaren heen hebben we verschillende vossenjachten gereden met de Intek.

 

Bij het zenden en ontvangen gedroeg de intek zich goed. Natuurlijk zal een Lincoln beter presteren maar die koop je niet voor dit geld.

De Microphone van de Intek is van het juiste formaat je hebt echt iets in je handen. Niet zoals de oude Microphone van de Midland-Alan modellen wat gewoon een klein pruts ding was. Zoals tegenwoordig wel gewoon is heeft  de mike knoppen om de kanalen te wisselen. Daarnaast zit er ook een knop op waarmee deze knoppen geblokeerd kunnen worden. Bij het aansluiten van een andere Microphone moet er wel rekening mee gehouden worden dat de Intek een afwijkende plug gebruikt. Momenteel hebben we nog geen schemaatje hier van maar zodra we deze hebben zullen we deze even plaatsen.

Pas op met het aansluiten van een andere Microphone. Als de boel gefrituurd wordt door het aansluiten van een verkeerd aangesloten plus wordt dit NIET gedekt door de garantie!!!

1 Audio
2 RX + Ground
3 TX + Ground
4 Up & Down
5 Ground
6 12V

De Intek is een directe concurrent voor de Midland-Alan 48 EXCEL en de TTI 880 deze hebben ongeveer dezelfde functies. Welke te kiezen uit deze drie is puur persoonlijke smaak. De intek heeft handig alle functies onder een aparte knop. De TTI heeft ook de draai knoppen verlicht. De Midland-Alan is op 12V en 24V aan te sluiten wat vooral voor vrachtwagen chauffeurs een groot pluspunt zal zijn.

Al met al is de Intek M-490 een mooie alround bak voor basis en mobiel gebruik. Wij zijn zo te spreken over deze bak dat het test exemplaar een permanent plekje in Pim's auto heeft gevonden! 

Thijs (www.cbradio.nl)

Met dank aan Dile voor het beschikbaar stellen van de geteste Intek M-490

Reclame:

www.cbradio.nl does not sell radios or amplifiers.
www.cbradio.nl

Copyright 1997-2020

/ Last Update
Sunday 12 February 2023
/ Best Viewed in

www.cbradio.nl Copyright 1997-2020
/ Last Update Sunday 12 February 2023 / Best Viewed in 1280*1024