ForumCB-RadiosLinears  NEW!!! Reviews (NL)  RegelgevingUpdates  Links

CB & Export Radios

Intek M-550 Power

Review

21-03-2007

Afgelopen week had ik de eer om de Intek M-550 Power te testen. De Intek M-550 Power is sinds augustus vorig haar te koop en oogt als een simpel instap model met een beperkt aantal opties. Maar de naam Intek M-550 Power doet  vermoeden dat er meer is! De Intek M-550 Power wordt op de markt gezet als een multi-norm radio maar is eigenlijk een export radio met 100 kanalen 12W (volgens de fabrikant maar op onze meter 15W in de CB band!) Er zijn 4 verschillende banden van 100 kanalen beschikbaar die via het zelfde menu benaderbaar zijn als de Multi-Norm instellingen. Zie het schemaatje hier onder voor de verschillende instellingen:

Omschakelen tussen de verschillende Multi-Normen doe je door bij het inschakelen van de Intek M-550 Power de echo knop in te drukken en met de kanaal keuze knop te kiezen tussen de 8 verschillende multi-normen (16 bij de export versie). De multi-norm bevestig je vervolgens door nog een keer op de Echo knop te drukken.

De door mij geteste versie was de export versie met op alle banden 12W uitgangsvermogen. Dus let even op als je een Intek M-550 Power koopt of dit de Nette of de Export versie is. De door mij geteste versie had een waarschuwing op de doos dat het de export versie was.

De Intek M-550 Power heeft een paar opties klik op de knoppen in het plaatje hieronder voor een verklaring van de functies:

 

Met deze schakelaar kun je in 1 keer schakelen tussen een door jou gekozen kanaal en kanaal 9 en kanaal 19.

Met deze schakelaar kun je tussen AM en FM modulatie kiezen. (waar FM het meest gebruikt is in Nederland)

"Automatic Noise Limiter" Dit is en filter bedoelt om storingen weg te filteren bij het test exemplaar werkte deze functie niet.
"Roger Beep" Als je deze functie inschakelt word er na dat je, je Microphone los gelaten hebt een pieptoon uitgezonden om het einde van je uitzending te markeren. Persoonlijk houd ik niet zo van Rogerbeeps maar dit verschild natuurlijk van persoon tot persoon. De Roger Beep van de Intek werd door de luisterende stations niet als storend ervaren.
"ECHO" Deze functie is een optie bij de Intek M-550 Power standaard worden ze geleverd zonder deze functie maar er kan een optioneel printje in de Intek M-550 Power gebouwd worden om deze functie te laten werken. Ook van ECHO functies houd ik niet doordat modulatie op wat grotere afstanden vaak slecht verstaanbaar word als er ECHO mee gegeven wordt aan je stem.
Met deze knop stel je het volume in en schakel je de Intek M-550 Power in en uit.
Met deze knop stel je de squelch in. Als je de knop helemaal naar links draait tot dat je een klik hoort word de PA functie ingeschakeld. De Intek M-550 Power werkt nu niet meer als zender/ontvanger maar als PA omroep systeem tenminste als je aan de achter zijde op de PA aansluiting een luidspreker aansluit.

Met deze knop stel je het volume van het uitgezonden signaal in.

Met deze knop kun je de ontvangstgevoeligheid van de Intek M-550 Power instellen. Dit is een onmisbare functie voor CB vossenjachten!  (helaas heeft de Intek M-550 Power geen aansluiting voor een externe S-meter)

Met deze knop kies je tussen de verschillende kanalen.

Tijdens de testen in de lucht hield het bakkie zich prima. Wel werd het na een uurtje babbelen de Intek M-550 Power aan de achterkant warm. De modulatie werd als aan de zachte kant ervaren (mic-gain helemaal open) dat is natuurlijk wel een puntje van kritiek. De rogerbeep werd niet als storend ervaren.

Doordat de Intek M-550 Power nogal "strak" dicht zat heb ik niet aan de binnenkant kunnen kijken. Of de modificatie makkelijk uit te voeren is kan ik dan ook niet vertellen.

Al met al werd ik niet erg warm of koud van dit bakkie de niet werkende ANL functie is vreemd al gebruik ik deze functie zelf nooit. Maar waarom een functie in bouwen welke niet werkt! De niet standaard ingebouwde ECHO functie heeft dan wel weer wat! Hoe minder ECHO de ether verstoord hoe beter! Maar dat is op zich persoonlijk. Deze functie zal voor andere gebruikers juist aantrekkelijk zijn er zijn weinig CB's te koop in deze prijsklasse met ECHO en een RogerBeep. Door deze functies zou je als je de specificaties leest eerder aan een Galaxy of een ander model voor de Amerikaanse markt denken. Door 100 kanalen en Alpha kanalen! En niet te vergeten het hogere zendvermogen zal deze bak zeker zijn plek in de markt vinden. Dit is ook overduidelijk het doel van Intek M-550 Power met deze bak. Of je nu de "Brave" of de "Stoute" versie koopt op de doos staat in schreeuwende letters 12W!!!!!. Volgens mij is dit dan ook het goedkoopste "Export" model in Europa verkrijgbaar met dit vermogen en frequentie bereik. Persoonlijk vindt ik het jammer dat er geen 400 kanalen band is. Daar in tegen de alpha kanalen zijn wel een leuke optie. De alpha kanalen worden gemarkeerd met een extra punt in het kanaal display.

Jammer genoeg voor de vossenjagers onder ons heeft de Intek M-550 Power geen aansluiting voor een externe S-meter. Het zou leuk en volgens mij technisch niet z'n probleem zijn om dit in een volgende versie wel in te bouwen. Al met al ben je opzoek naar een export model met meer vermogen en kanalen dan is dit misschien de een leuke bak voor jou. Maar voor het zelfde geld koop je een CB met meer opties zo als De Intek M-550 Power's broertje de Intek M-490 en een aantal andere in deze prijsklasse waarvan de meeste na de juiste modificatie meer dan de 100 kanalen van de Intek M-550 Power hebben maar niet tegen het vermogen van de Intek M-550 Power kunnen concurreren. Een Intek M-550 Power kost ongeveer 155,-

Maart 2007, Thijs (www.cbradio.nl)

Met dank aan Dile voor het beschikbaar stellen van de geteste Intek M-550 Power

www.cbradio.nl does not sell radios or amplifiers.
www.cbradio.nl

Copyright 1997-2020

/ Last Update
Sunday 12 February 2023
/ Best Viewed in

www.cbradio.nl Copyright 1997-2020
/ Last Update Sunday 12 February 2023 / Best Viewed in 1280*1024