ForumCB-RadiosLinears  NEW!!! Reviews (NL)  RegelgevingUpdates  Links

CB & Export Radios

 

 

Maxon CM-70

30-11-2009

Deze maand heeft de Maxon CM-70 bij mij gelogeerd een bijzonder bakkie met een ander design dan we gewend zijn. Geen draai of druk knoppen op dit bakkie. Wel een aantal plekken die door een lichte aanraking de functie er onder inschakelen. Echte knoppen zijn het niet en het heeft meer iets weg van een Touchscreen. Heel werkbaar vindt ik dit niet!!!. Bij de meeste knoppen druk je snel 2 keer waardoor de functie meteen uitgeschakeld of 2 of 3 kanalen omhoog of omlaag gaar. Wel een mooie optie is dat  bijna alle functies ook vanaf de Microphone bedient kunnen worden. In het menu is is de Auto squelch in te schakelen, de licht sterkte van de verlichting in te stellen., de geheugen kanalen in te stellen en op te roepen, de toetsen pieptoon in en uit te schakelen, vreemd genoeg moet ook de squelch ingesteld worden via het menu. Dat de zelfs de squelch in het menu verstopt zit en niet eens als het eerste menu-item is voor mij wel een bewijs dat de Engelsen die deze CB ontworpen hebben eerst eens flink in de pub hebben gezeten voordat ze de Radio ontwierpen. Ik vind dat de squelch vanaf het voorpaneel te in te stellen moeten zijn. Een functie die je zoveel gebruikt hoort niet verstopt te zitten in een menu. Op zich werkt de Auto-squelch goed maar als je stations op grotere afstand wilt kunnen horen zul je de squelch zelf moeten kunnen afregelen.

 t

Als altijd kun je weer op de verschillende knoppen in het plaatje klikken om uitleg te krijgen over die knop.

De rare slecht te bedienen knoppen was nog iets waar ik aan kon wennen maar het verstoppen van de squelch is voor mij toch een rede om toekomstige kopers toch te waarschuwen of ze deze Maxon CM-70 echt wel willen kopen.

Maar er is ook goed nieuws De Maxon heeft een opvallende goede ontvangst de Maxon heeft een stuk beter ontvangst dan we normaal zien bij deze goedkopere radios. Ik heb ze niet naast elkaar kunnen testen maar voor mijn gevoel is de ontvangst beter dan de midden klas bakkies als de Midland-Alan 48+ de TTI 880 en de Intek M490. Zo uit de doos was de modulatie van de Maxon CM-70  te zacht. Nu is de Maxon CM-70 uitgerust met de ESP functie. Deze functie vinden we ook op modellen van Midland-Alan en Intek. Bij de ESP functie krijgt de uitgezonden en ontvangen audio een extra boost. Ik ben hier niet kapot van net als dit bij eerder modellen die ik getest heb met deze functie werd de ontvangen audio te hard met deze functie ingeschakeld en ging de speaker kraken en werd de uitgezonden modulatie te hard. Maarrrrr waar bij andere modellen met deze functie de ESP aan of uit is heeft deze functie bij de Maxon CM-70  3 standen. Dit wordt vreemd genoeg niet beschreven in de handleiding. In mijn werkte het het beste om 2 keer de ESP knop aan te tikken om de C in het display te krijgen. De ESP functie leek voor de ontvangst uit geschakeld te zijn maar de uitgezoden modulatie was volgens mijn tegenstations een stuk beter. Door nog een derde keer op de ESP knop te tikken verschijnt er een E in het display er is mij geen verschil opgevallen in de uitgezonden of ontvangen audio met de E in het Display.

Voor de vossenjagers onder de lezers is er aan de achterkant een aansluiting voor een Externe S-Meter. in combinatie met de goede ontvangst van de Maxon Maxon CM-70 is deze CB geschikt om mee te vossenjagen. Jammer genoeg heeft de Maxon CM-70  geen RF-Gain of Local / DX functie waardoor daar wel een externe oplossing voor gezocht moet worden. De interne S-Meter is een stuk uitgebreider dan gebruikelijk is op goedkopere modellen. De S-Meter bestaat uit 10 blokjes in het Display en de aangegeven waarden lijken redelijke accuraat te zijn.

De Maxon CM-70  is natuurlijk een Multi-Norm CB-Radio en met een modificatie is zijn hier zelfs nog een paar kanalen uit te persen. De 400 Russische kanalen die en de 400 Poolse kanalen daarnaast 24 kanalen die bedoelt zijn voor de Zweedse jacht. Voor de Zweedse kanalen moet de Maxon CM-70  wel opnieuw afgeregeld worden voor optimale zend en ontvangst. Hier is professionele apparatuur nodig. 

De Modificatie is in het Duits te vinden op www.on-radio.de

Conclusie:

Zelf voeg ik de Maxon CM-70  niet toe aan mijn collectie de rare tiptoetsjes die de ene keer wel en de andere keer niet reageren en de squelch die verstopt zit in het menu zijn voor mij de serieuze afknappers. De bijna volledige bediening via de Microphone aan de ander kant is voor mobiel gebruik wel een groot plus punt. Met de Microphone in de hand de verschillende functies in stellen is altijd nog veiliger dan elke keer naar de Maxon te moeten reiken. De EMG, en SCAN en het schakelen tussen AM en FM  modulatie is niet via de Microphone te bedienen. Het bedienen van tiptoetsen op de Maxon CM-70  tijdens mobiel gebruik is naar mijn mening zo goed als onmogelijk. De uitgebreide S-Meter en de opvallend goede ontvangst van deze goede zijn wel grote plus punten.

Mocht je een Maxon CM-70  willen kopen dan heeft het zin rond te surfen/shoppen prijzen liggen uiteen van 50 tot 120 Euro.

Ik wil Dirk en Leni van Dile weer bedanken voor het beschikbaar stellen van de gestelde Maxon CM-70 . En natuurlijk alle luisterende stations en iedereen die z'n mening geven heeft tijdens het testen van de Maxon CM-70

Thijs (www.cbradio.nl)

Handleiding van de Maxon CM-70  (ENG / DE / FR / ITA / ESP / PL )

Reclame:

Door deze (echte) Knop in gedrukt te houden schakel je de Maxon CM-70  in en uit,

Door op deze knop te tikken kom je in het menu. In het menu zijn de volgende functies is te stellen:
AS: Auto squelch in en uitschakelen doe je doormiddel van de Up en Down toetsen.
SQ: Hier kun je de squelch in stellen deze wil je net zover hebben staan dat je geen ruis hoord. Afstellen van de squelch doe je met de Volume knoppen 
BE: De toetsen pieptoon in en uitschakelen. In en uitschakelen doe je door middel van de Up en Down toetsen. 
BL: Met de Up en Down toetsen kun je de achtergrond verlichting instellen in 2 standen Low (L) en High (H)
ME: Voor het opslaan en oproepen van geheugen kanalen.
 
Door de Mode toets enkele seconden vast te houden schakel je tussen kanaal en frequentie uitlezing.

Met de - zet je de Maxon CM-70 zachter met de + harder.
Door hier te 1X te tikken gaat de Maxon CM-70 naar kanaal 9 door 2X hier te tikken gaat de Maxon CM-70  naar kanaal 19.
Door met je vinger hier te tikken kun je kiezen tussen AM en FM Modulatie. FM modulatie wordt meestal gebruikt Nederland.

 

Door hier te tikken stel je de SCAN functie in. Met deze functie ingeschakeld Scant de Maxon CM-70  de kanalen af naar een kanaal af waar uit gezonden wordt. Als de Maxon een kanaal vindt waar uitgezonden wordt dan blijft hij hier staan en ontvangen. Na 5 seconden gaat de Maxon CM-70  door met het afscannen van de kanalen als je dit wilt onderbreken druk je de Microphone in.
 Deze functie vinden we ook op modellen van Midland-Alan en Intek. Bij de ESP functie krijgt de uitgezonden en ontvangen audio een extra boost. Ik ben hier niet kapot van net als dit bij eerder modellen die ik getest heb met deze functie werd de ontvangen audio te hard met deze functie ingeschakeld en ging de speaker kraken en werd de uitgezonden modulatie te hard. Maarrrrr waar bij andere modellen met deze functie de ESP aan of uit is heeft deze functie bij de Maxon CM-70  3 standen. Dit wordt vreemd genoeg niet beschreven in de handleiding. In mijn werkte het het beste om 2 keer de ESP knop aan te tikken om de C in het display te krijgen. De ESP functie leek voor de ontvangst uit geschakeld te zijn maar de uitgezoden modulatie was volgens mijn tegen stations een stuk beter. Door nog een derde keer op de ESP knop te tikken verschijnt er een E in het display er is mij geen verschil opgevallen in de uitgezonden of ontvangen audio met de E in het Display.
Door hier te tikken gaat de Maxon CM-70  een kanaal omlaag. In de gebruiksaanwijzing staat beschreven dat het vast houden van deze toets de Maxon met 10 kanalen tegelijk naar beneden laat gaan. Op de door mijn geteste Maxon CM-70  werkte dit niet
Door hier te tikken gaat de Maxon CM-70  een kanaal omhoog. In de gebruiksaanwijzing staat beschreven dat het vast houden van deze toets de Maxon met 10 kanalen tegelijk naar boven laat gaan. Op de door mijn geteste Maxon CM-70  werkte dit niet

www.cbradio.nl does not sell radios or amplifiers.
www.cbradio.nl

Copyright 1997-2020

/ Last Update
Sunday 12 February 2023
/ Best Viewed in

www.cbradio.nl Copyright 1997-2020
/ Last Update Sunday 12 February 2023 / Best Viewed in 1280*1024