ForumCB-RadiosLinears  NEW!!! Reviews (NL)  RegelgevingUpdates  Links

CB & Export Radios

Test van de President JFK II ASQ

President Harry III ASC

Review

20-03-2010

Display Land Frequentie Bereik Kanalen Vermogen
EC Europe   26.965 - 27.405 MHz - AM / - AM /
- FM 40 - FM 4W
EU Europe   26.965 - 27.405 MHz - AM 40 - AM 1W
- FM 40 - FM 4W
E Spain / Italy   26.965 - 27.405 MHz - AM 40 - AM 4W
- FM 40 - FM 4W
D Germany - AM   26.965 - 27.405 MHz - AM 40 - AM 1W
- FM  26.565 - 27.405 MHz - FM 80 - FM 4W
U UK - FM 27.60125 - 27.99125 MHz - AM / - AM /
- FM  26.565 - 27.405 MHz - FM 80 - FM 4W
PL Poland

26.960  - 27.4'00 MHz

- AM 40 - AM 4W
- FM 40 - FM 4W

Afgelopen maanden heb ik de President Harry III ASC in huis gehad. De voorgangers van deze Harry heb ik nooit getest dit waren simpele bakkies  met weinig opties. De President Harry III is een CB met digitale uitlezing en een leuk aantal opties. Waar de eerder Harry's leuke beginners setjes waren komt de President Harry III  meer in het middensegment. De President Harry III is leverbaar in 2 versies de President Harry III Classic en de President Harry III ASC. De President Harry III ASC heeft heel voorspelbaar de Automatische squelch die de President Harry III Classic niet heeft. Naast de ASC functie heeft de President Harry III ASC iets meer opties dan de President Harry III Classic verder op in deze review zal ik hier dieper op ingaan. Beide versies van de President Harry III zijn natuurlijk Multi-Norm radios. Er zijn zo als hier naast te zien zijn 6 verschillende Land-Normen beschikbaar. Omschakelen van de verschillende Land-Normen gaat vrij simpel. Bij het aanzetten van de President Harry III druk je tegelijkertijd de de F knop in. Je ziet nu de laatst gekozen Land-Normen knipperen in het display. Met de kanaal keuzeknop en de Up & Down knoppen op de Microphone kun je nu de Land-Norm kiezen. Wanneer de Land-norm die je wilt activeren in het display knippert activeer je deze door de F knop enkele seconden in te drukken. Door de President Harry III vervolgens aan en uit te zetten. Start de President Harry III nu in de nieuw gekozen Land-Norm

Maar beide versies zijn natuurlijk ook echte President Radios Met een kleine modificatie is de President Harry III te modificeren naar een "stoute" 120 kanaals 4W AM/FM "Export Radio" Klik op het plaatje rechts voor een vergroting en uitleg van de simpele modificatie. De modificatie is niks meer dan de Jumper van de 1-2 stand verplaatsen naar de 2-3 stand en het doorknippen of verwijderen van de gemarkeerde witte kabel. Dezelfde modificatie als bij de ander huidige President modellen. Net als de ander modellen uit de huidige President serie vervallen de Multi-Norm opties na de modificatie. In tegenstelling tot de andere recente president modellen heeft de

Band Frequentie Kanalen
Band A.

27.965 - 27.405 MHz

CB Kanalen
Band B.

27.415 - 27.855 MHz

Zolder Kanalen
Band C.

26.515 - 26.955 MHz

Kelder Kanalen

President Harry III (het zelfde geld voor de Johnny III) niet 400 kanalen na modificatie maar 120 kanalen. Naast de standaard 40 kanalen zijn er 40 kanalen beschikbaar boven en onder de 40 "gewone" kanalen. De President Harry III blijft natuurlijk een president en net als bij zijn broertjes is er gekozen voor een "maffe" President band indeling. Waarbij de A-Band de gebruikelijke CB kanalen zijn de B-Band de band er boven en band C de kanalen er onder. Bij andere President Modellen is er na modificatie nog wat extra vermogen beschikbaar dit is bij de President Harry III niet het geval. Het vermogen zo uit de doos is sowieso wat laag. Op FM gaf de Bird 3,5W aan. AM ligt rond de 0,7W.

De President Harry III is net als zijn voorgangers een kleiner bakkie. De President Harry III is slechts 12,5CM breed, 4,5CM hoog en 15CM diep. Op z'n kleine radio zijn heel voorstelbaar de nodige dubbel functies te vinden onder de knoppen. Bij deze dubbel functies heeft president wat vreemde keuzes gemaakt. Zo zit de squelch als 2 ring bij de Volume knop op en zit de scan functie als 2 optie onder de knop bij de Roger-Beep onder knop. Zelf zou ik er voor gekozen hebben om voor de squelch en volume een aparte knop te hebben en de RF-Gain  die je minder vaak versteld als 2 ring bij de squelch hebben gezet. De SCAN functie had ik liever als 1e optie onder knop gezien. Alle druk knopjes op de President Harry III ASC hebben een dubbel functie. De 1e functie onder knop activeer en deactiveer je door kort op de knop te drukken. De 2 laag functies activeer en deactiveer je door de knop enkele seconden ingedrukt te houden. Ander merken gebruiken vaak een functie-toets die eerst ingedrukt moet worden voordat de 2 laag functies in en uit geschakeld kan worden. Dit heeft wel mijn  voorkeur. Bij het testen van de President Harry III ASC schakelde ik zo per ongeluk de SCAN functie in toen ik de Roger-Beep wilde uitschakelen waardoor ik in eens een paar kanalen hoger zat.

De President Harry III heeft slecht 1 geheugen kanaal waar de concurrentie vaak 3 tot 5 (soms meer) geheugen kanalen in hun Radios stoppen. Op zich is met de huidige drukte op de band 1 geheugen kanaal om je thuis kanaal op te slaan ook wel voldoende

 Als altijd klik weer op de knoppen in het plaatje voor uitleg over de verschillenden functies van de President Harry III ASC.

Deze knop spreekt waarschijnlijk voor zichzelf hoe verder deze knop met de klok mee staat hoe harder het volume. Deze knop is tevens de aan en uit schakelaar.

De buitenring van deze knop is de squelch. Draai je deze ring helemaal tegen de klok in is de ASC ("Automatic Squelch Control") ingeschakeld. Het ASC icoontje wordt zichtbaar in het display en de President Harry III ASC stelt zelf de squelch net over de ruisdrempel in. Draai je de ring met de klok mee wordt de ruis hoorbaar. Door de ring nog verder met de klok mee te draaien kun je zelf handmatig de squelch instellen.

Deze knop zet je normaal helemaal met de klok mee. De President Harry III ASC ontvangt nu maximaal. Door deze knop tegen de klok in "dicht" te draaien beperk je de ontvangst en kun je stations op afstand wegdraaien. Vossenjagers gebruiken deze knop vaak om dicht bij de vos nog te kunnen peilen. Hellaas voor de vossenjagers  is er geen aansluiting voor een externe S-Meter.
Door op deze knop te drukken kun je schakelen tussen AM en FM modulatie. FM is in Nederland het meeste gebruikt. In landen als Frankrijk en Polen wordt ook veel AM gebruikt.

Wanneer er voor de Engelse (UK) Land-Norm gekozen is schakel je door kort op deze knop te drukken schakelen tussen de 40 Europese en de 40 Engelse kanalen.

Door deze knop enkele seconden ingedrukt te houden schakel je de LOCK functie in. Hiermee worden de knoppen geblokkeerd. De volume, squelch, RF-Gain en PTT knop op de Microphone blijven wel gewoon werken met de LOCK functie ingeschakeld.  Je kunt met deze functie ingeschakeld ook gewoon nog zenden en ontvangen.

Door op deze knop te drukken kun je het opgeslagen geheugen kanaal oproepen.

Het opslaan in het geheugen doe je als volgent: Je kiest met de kanaal keuze schakelaar of de Up en Down  het kanaal dat je wilt opslaan vervolgens houd je de MEM knop ingedrukt tot dat er MEM in het display zichtbaar wordt. Er is slechts 1 geheugen beschikbaar.

Door op deze knop te drukken schakel je de Roger-Beep in en uit. Met de Roger-Beep ingeschakeld zend de President Harry III elke keer wanneer  je de Microphone loslaat een aantal (zeer irritante) toontjes uit.

Klik hiernaast voor een geluidfragment van de Roger-Beep.

Wanneer je deze knop enkele seconden ingedrukt houd wordt de SCAN functie geactiveerd. Met deze functie ingeschakeld "zoekt" de President Harry III ASC de kanalen af opzoek naar een kanaal waarop uitgezonden wordt. 

Met deze knop schakel je het Hi-Cut filter in of uit. Dit filter filtert hoge frequentie storingen weg.

Wat mij opviel was dat dit filter net te veel weg filterde sommige stations op afstand werden onderdrukt terwijl een verbinding met hun nog best haalbaar was.

Door deze knop enkele seconden ingedrukt te houden schakel je de Noise-Blanker in dit is een filter om achtergrond storing weg te filteren.

Met deze knop stel je de VOX functie in. Als deze functie ingeschakeld is hoef je niet de knop van de Microphone in drukken. De President Harry III ASC begint vanzelf te zenden als er voldoende geluid opgepikt wordt door de Microphone dit kan de standaard Microphone zijn of een apart aan de achterkant aan te sluiten VOX-Microphone. (als bij een GSM-Carkit)

Door de knop enkele seconden in te drukken kunnen 3 dingen ingesteld worden het uitgezonden volume, Bij hoeveel geluid er uitgezonden wordt en na hoeveel seconden stilte de uitzending gestopt wordt.

Deze knop gebruik je om tussen de verschillende land-normen te schakelen.

Omschakelen van de verschillende Land-Normen gaat vrij simpel. Bij het aanzetten van de President Harry III druk je tegelijkertijd de de F knop in. Je ziet nu de laatst gekozen Land-Normen knipperen in het display. Met de kanaal keuzeknop en de Up & Down knoppen op de Microphone kun je nu de Land-Norm kiezen. Wanneer de Land-norm die je wilt activeren in het display knippert activeer je deze door de F knop enkele seconden in te drukken. Door de President Harry III vervolgens aan en uit te zetten. Start de President Harry III nu in de nieuw gekozen Land-Norm

Na modificatie naar 120 kanalen kun je door kort op deze knop te drukken kiezen tussen de A, B en C-Band.

Door de knop enkele seconden in te drukken schakel je de Key-Beep functie is. Met deze functie ingeschakeld laat de  President Harry III ASC elke keer een pieptoon horen als je een knop in drukt. Daarnaast kun je met deze functie ingeschakeld ook zelf de Roger-Beep horen.

Met deze knop kun je de kanalen kiezen. Dit kan ook met de Up & Down knoppen op de Microphone. Deze knop gebruik je ook om de verschillende VOX functies in te stellen .
- Pin 1 Modulatie
- Pin 2 RX
- Pin 3 TX / Up & Down
- Pin 4 /
- Pin 5 Massa
- Pin 6 12V

De President Harry III ASC wordt geleverd met de gebruikelijke President Microphone. De Microphone is wat kleiner maar ligt nog fijn in de hand. Tijdens het testen was er slechts 1 station (op grotere afstand 50KM hemelsbreed) dat de modulatie te zacht vond. Alle andere gesproken stations waren te goed te spreken over de modulatie. De Roger-Beep werd als irritant ervaren.

De ontvangst van de President Harry III is boven gemiddeld en het geluid uit de speaker is goed. De VOX-Functie voegt voor mij niks op maar als het gebruik van CB's tijdens het rijden nog een keer verboden word is het een bruikbare functie.

Aan de achterkant van de President Harry III ASC vinden we niet veel spannends. Enkel een aansluiting voor de externe luidspreker.  en een aansluiting voor de VOX-Microphone hellaas geen aansluiting voor een  Externe S-Meter. Aan de achterkant van de President Harry III Classic vinden we alleen een aansluiting voor een externe luidspreker.

 

 

 
Naast de verschillen aan de achterkant van de President Harry III ASC en de President Harry III Classic zijn er nog een paar verschillen. Heel voorspelbaar heeft de President Harry III Classic niet de Automatische squelch die de President Harry III ASC heeft. Zoals in het plaatje hieronder te zien is ontbreken er bij de President Harry III Classic wel meer functies die de President Harry III ASC wel heeft. Op de President Harry III Classic ontbreekt de toetsenblokkade (LOCK), SCAN functie, de Noise-Blanker en de VOX mogelijkheden. Beide versie hebben wel de Automatic Noise Limiter die altijd ingeschakeld is. Een ander verschil is dat de President Harry III ASC wordt geleverd met een Microphone met knoppen voor kanaal omhoog en omlaag de President Harry III Classic zonder. De Microphone met Up & Down knoppen is wel op beide versie te gebruiken. Het prijs verschil tussen beide versies is ongeveer 30 euro.
Conclusie:
Weer een leuke Radio die Meneer President hier aflevert. Waarom ze er voor gekozen hebben om 2 versies uit te brengen geen idee. Zelf zou ik altijd voor de door mijn geteste President Harry III ASC versie kiezen. Zonder de SCAN functie en de Up & Down Microphone is de CB wat mij betreft niet compleet. Een externe S-meter aansluiting zou leuk geweest zijn. Net als een Dual-Watch functie. Maar al met al een leuke radio de ontvangst en modulatie zijn dik in orde en door het kleine voormaat is de President Harry III ASC goed in moderne auto's in te bouwen. Als je de President Harry III in een DIN-vak wilt in bouwen is er voor ongeveer een 15 euro een inbouw frame te koop. Een President Harry III Classic kost ongeveer 140 euro een President Harry III ASC kost ongeveer 170 euro.
Thijs (www.cbradio.nl)

Met dank aan Dile voor het beschikbaar stellen van de geteste President Harry III ASC.

Gebruiksaanwijzing President Harry III ASC

Engels / Frans / Italiaans / Pools
Gebruiksaanwijzing President Harry III Classic Engels / Frans / Italiaans / Pools
Modificatie Engels
 
Reclame:

www.cbradio.nl does not sell radios or amplifiers.
www.cbradio.nl

Copyright 1997-2020

/ Last Update
Sunday 12 February 2023
/ Best Viewed in

www.cbradio.nl Copyright 1997-2020
/ Last Update Sunday 12 February 2023 / Best Viewed in 1280*1024