ForumCB-RadiosLinears  NEW!!! Reviews (NL)  RegelgevingUpdates  Links

CB & Export Radios

Test van de President JFK II ASQ

Review

19-09-2009

Afgelopen maanden heb ik de President JFK II in huis gehad toen deze op volger voor de President JFK of is het de President Herbert in augustus vorig jaar uit kwam was ik zeer benieuwd Ik ben namelijk een grote fan van de President Herbert. In mijn ogen is dat 1 van de meest geslaagde president radio's ooit.  De belangrijkste rede hiervoor is dat op de President Herbert alle gangbare functies aanwezig zijn en elke functie z'n eigen functie heeft. Ik ben niet z'n fan van alle dubbel functies. Het eerste wat me dan ook op viel was dat de President JFK II nog meer mogelijkheden heeft dan de President Herbert maar aangezien het zelfde "doosje" gebruikt is hebben de knoppen van de President JFK II wel een dubbel functie. Gelukkig geen dubbele ringen op de Volume of RF-Gain draaiknoppen daar kan ik me bij andere radio's nog wel het meest aan storen. De meeste drukknoppen hebben wel 2 of zelfs 3 functies.

Display Vermogen Kanalen Frequentie bereik
E - AM 4W - AM 40 - AM 26.965 - 27.405 MHz
- FM 4W - FM 40 - FM 26.965 - 27.405 MHz
D - AM 1W - AM 40 - AM 26.965 - 27.405 MHz
- FM 4W - FM 80 - FM 26.565 - 27.405 MHz
EU - AM 1W - AM 40 - AM   26.965 - 27.405 MHz
- FM 4W - FM 40 - FM   26.965 - 27.405 MHz
EC - AM / - AM / - AM

/

- FM 4W - FM 40 - FM 26.965 - 27.405 MHz
U - AM / - FM 40 - FM 26.565 - 27.405 MHz
- FM 4W - FM 40 - FM 27.60125-27.99125 MHz
P - AM 4W - AM 40 - AM

26.960 - 27.400 MHz

- FM 4W - FM 40 - FM

26.960 - 27.400 MHz

Naast dit verschil met de President Herbert zijn er nog verschillende andere waar bij de meest opvallende wel is dat de nieuwe President JFK II natuurlijk een Multi-Norm radio is.  Maar het blijft natuurlijk een President dus het is natuurlijk een koud kunstje om van dit Braaf Multi-Norm bakkie een "stoute" Export Radio te maken. Slecht 2 simpele handelingen zijn er nodig en  je hoeft geen soldeerbout goeroe te zijn om dit te doen. Het enigste wat je hoeft te doen is een witte draad door te knippen en een jumper te verplaatsen. Voor de locatie van de jumper en de witte draad klik op het plaatje links. Zorg natuurlijk wel dat na het knippen de witte draad geen contact meer kan maken en kortsluiting kan veroorzaken. Na deze simpele modificatie heb je een "stoute" 400 kanaals 15W AM/FM Export

President JFK II Net als de andere radio's uit de andere President II serie is de kanaal indeling wat vreemd de CB-Band vind je op de A-Band de geliefde "Triple Five"vind je op de B-Band voor de volledige kanaal indeling klik je op het plaatje hier rechts. Na de Modificatie vervalt de Multi-Norm mogelijkheid.

 

Hellaas hellaas heeft de President JFK II dezelfde Dual-Watch functie waar ik sinds de President James en President George al over val De James, George en de andere Radio's uit de President II serie hebben een in mijn waardeloze en zinloze Dual-Watch functie. Bij al deze radio's inclusief de President JFK II schakelt de radio tussen kanaal 19 AM en Kanaal X. Kanaal X en de mode kun jezelf kiezen. Kanaal 19 AM staat vast. Erg Jammer bij ander merken zoals Midland/Alan, Albrecht, Stabo, Team, Intek en TTI kun je zelf kiezen welke 2 kanalen je in de gaten wilt houden. De eerdere President JFK en President Herbert hadden geen geheugen kanalen de President JFK II heeft er 6. Een plus punt voor de President JFK II 6 geheugens is misschien meer dan nodig is met de rustige band die we momenteel hebben maar een paar geheugens zijn altijd welkom. Een nadeel voor mij blijven toch de dubbel functies van de knoppen. De President Herbert is bij mij favoriet omdat er voor elke functie een knop is. Bij de President JFK II hebben verschillende knoppen een dubbel functie. Dit is niet z'n ramp maar de manier hoe deze functies door President verwerkt worden vind ik niet de meest gelukkige keuze. Hier liep ik in de test van de President Johnson II ook al tegen aan. De geheugen kanalen benader je door op de MEM knop te drukken en vervolgens de knop in te drukken waar het geheugen kanaal onder verstopt zit dit is nog wel werkbaar. Maar sommige knoppen hebben nog een 3e functie welke geactiveerd moeten worden door de knop enkele seconden ingedrukt te houden. Hiervoor had ik liever een aparte functie knop gezien om bij deze functies te komen. Heel vreemd vind ik de keuze van President om de SCAN functie op deze manier onder een knop te "verstoppen". Deze functie zul je op de stille band in Nederland vaak gebruiken opzoek naar een kanaal met activiteit. Het is irritant dat elke keer dat je deze functie wilt gebruiken je de knop enkele seconden moet indrukken

Klik in het onderstaande plaatje op de verschillende knoppen om uitleg te krijgen  over de verschillende opties van de President JFK II.

Met deze knop stel je het volume van het uitgezonden signaal in.
Met de AM/FM knop kun je kiezen tussen AM of FM Modulatie.

Als je eerst op de knop in drukt kom door het in drukken van deze knop bij geheugen kanaal 1

Met deze functie ingeschakeld wordt er elke keer dat je de Microphone los laat een pieptoon(Roger-Beep) uitgezonden. Op deze manier weet je tegen station dat je klaar bent met uitzenden. De gebruikte Roger-Beep in de President JFK II vindt ik niet zo denderend in de President JFK II zit een meertonige Roger-Beep die ik erg irritant vond klinken.

Als je eerst op de knop in drukt kom door het in drukken van deze knop bij geheugen kanaal 2.

Met deze knop kun je de Noise-Blanker en de Automatic Noise Limiter filters in schakelen deze filters zijn er om achtergrond ruis weg te filteren. De NB (Noise-Blanker) filter werkt alleen in FM Mode de ANL (Automatic Noise Limiter) filter werkt alleen in AM mode. Vreemd genoeg verdwijnt het icoontje voor ANL als je schakelt naar FM terwijl bij AM beide icoontjes blijven staan.

Als je deze knop enkele seconden ingedrukt houd schakel je de SCAN functie in. Met deze functie ingeschakeld Scant de President JFK II de band af naar kanalen waarop uitgezonden wordt.

Als je eerst op de knop in drukt kom door het in drukken van deze knop bij geheugen kanaal 3.

Met deze knop roep je de 6 geheugen kanalen op. Door op deze knop te drukken en vervolgens op 1 van de knoppen gemarkeerd met M1 to M6 te drukken roep je het geheugen kanaal op wat onder deze knop opgeslagen is.

Geheugen kanalen sla je als volgend op. Je kiest een kanaal. Kies de gewenste Mode (AM of FM) en schakel de gewenste filters in NB, ANL en of Hi-Cut vervolgens druk je kort op de MEM knop. In het display knippert nu het MEM logootje. Door vervolgens enkele seconden 1 van de knoppen gemarkeerd met M1 tot en met M6 in gedrukt te houden sla je het gekozen kanaal inclusief de Mode en de filters op onder deze knop. Ter bevestiging van het opslaan laat de President JFK II een pieptoon horen.

Na modificatie krijgt deze knop een extra functie door deze knop een seconden in te drukken kun je kiezen tussen de verschillende banden. De aanduiding van de frequentie band in het display gaat knipperen met de kanaal keuze knop of de Up en Down knoppen kun je de frequentie band kiezen.

Met deze knop kun je met 1 druk op de knop naar kanaal 19 gaan. Druk je 2 keer op deze knop dan springt de President JFK II naar kanaal 9 afhankelijk van de gekozen Land-Norm is dit in AM of FM. In de Europese, Spaanse en de Poolse LAnd-Norm is dit AM. In de CEPT, Engelse en Duitse Land-Norm is dit FM.

Als je eerst op de knop in drukt kom door het in drukken van deze knop bij geheugen kanaal 4.

Door deze knop in te drukken schakel je de in gebouwde SWR-Meter in. Met de SWR-Meter kun je controleren of de antenne verhouding goed is (moet onder de 1,5 zijn).  Het is raadzaam bij het voor het eerst afregelen van de antenne een goede externe SWR-Meter te gebruiken ingebouwde SWR-Meters zijn niet erg betrouwbaar. De ingebouwde SWR-Meter van de President JFK II is wel bruikbaar om te controleren of de SWR verhouding van de antenne niet veranderd.

Als je eerst op de knop in drukt kom door het in drukken van deze knop bij geheugen kanaal 5.

Met deze knop schakel je het Hi-Cut filter in of uit. Dit filter filtert hoge frequentie storingen weg.

Als je eerst op de knop in drukt kom door het in drukken van deze knop bij geheugen kanaal 6.

Met deze knop stel je de VOX functie in. Als deze functie ingeschakeld is hoef je niet de knop van de Microphone in drukken. De President JFK II begint vanzelf te zenden als er voldoende geluid opgepikt wordt door de Microphone dit kan de standaard Microphone zijn of een apart aan de achterkant aan te sluiten VOX-Microphone. (als bij een GSM-Carkit)

Door de knop enkele seconden in te drukken met de VOX functie ingeschakeld kunnen 3 dingen ingesteld worden het uitgezonden volume, Bij hoeveel geluid er uitgezonden wordt en na hoeveel seconden stilte de uitzending gestopt wordt.

Deze knop spreekt waarschijnlijk voor zichzelf hoe verder deze knop met de klok mee staat hoe harder het volume. Deze knop is tevens de aan en uit schakelaar.
Met deze knop stel je de squelch in in de 0 stand (volledig links) is de ASQ functie ingeschakeld de President JFK II zet de squelch zelf in net over de ruisdrempel zodat je niet naar hinderlijke ruis hoeft te luisteren. Door deze knop met klok mee te draaien kun je zelf de ruisdrempel instellen, 
Met deze knop kun je de gevoeligheid van de President JFK II instellen volledig met de klok mee is maximale ontvangst helemaal naar 0 is minimale ontvangst een bruikbare functie voor radio vossenjachten. Hellaas is er geen aansluiting voor een externe S-Meter wat bij een Radio-Vossenjacht een must is.
Met deze knop kan het uitgezonden vermogen traploos ingesteld worden. Helemaal naar rechts is maximaal vermogen.
Met deze knop kun je het kanaal wat je wilt gebruiken instellen.
 
Naast de hierboven beschreven beschreven functies zit er in de President JFK II nog de Key-Beep verstopt. Standaard staat deze aan bij elke knop die in drukt laat de President JFK II een pieptoon horen. Nieuw voor mij is dat voor de gebruiker ook de Roger-beep hoorbaar is wanneer de Key-Beep functie ingeschakeld is. Gelukkig kan de Key-Beep functie uitgeschakeld worden bij de CB's uit de President II Serie. Bij sommige eerdere modellen was dit niet mogelijk wat door verschillende eigenaren als irritant ervaren wordt. Bij de de President JFK II schakel je de Key-Beep uit door de President JFK aan te zetten met de "DN" op de originele knop ingedrukt. De Key-beep functie weer aan zetten doe je door de President JFK II aan te zetten terwijl de "UP" knop van originele Microphone ingedrukt is. 
 
 
De President JFK II  wordt geleverd met de ondertussen gebruikelijke President Up & Down Microphone. Let op bij de President II Serie gebruikt president een andere Microphone aansluiting dan op oudere modelen zoals de President James, President George, President Herbert en andere modellen van die leeftijd. Dus let bij het aansluiten van een andere Microphone op dat deze juist gesoldeerd. De juiste aansluiting staat hier onder.
 
- Pin 1

Modulatie

- Pin 2 RX
- Pin 3 TX, Up & Down
- Pin 4  
- Pin 5 Massa
- Pin 6 12V
 

Aan de achterkant van de President JFK II vinden we  5 aansluitingen. De aansluiting voor de stroom hier is dezelfde conrector gebruikt als op de andere president modellen. Natuurlijk de Antenne aansluiting en de aansluitingen voor de externe speaker en de  PA Speaker. Naast de aansluiting van voor de PA-Speaker zit de aansluiting voor de VOX mike. Deze wordt niet mee geleverde met de President JFK II maar is los verkrijgbaar (Microphonetje als bij een GSM carkit) via President. De Originele mike kan ook gebruikt worden met de VOX functie.  Hellaas is er geen aansluiting voor een Externe S-Meter wat de President JFK II voor de mee lezende vossenjager waarschijnlijk wat minder interessant maakt. De handige techneut kan een aansluiting waarschijnlijk zo maken maar hoppa daar gaat je 5 jaar garantie.

Conclusie:
Deze verdwijnt niet in m'n auto zoals ik wel van plan was toen deze uitkwam. De President JFK II heeft voor mij de President Herbert niet van z'n plek gestoten. De dubbel functies doen hem voor mij toch weer de das om. Ik kan best leven met dubbel functies in een radio maar dat een veel gebruikte functies als de SCAN functie als 2e optie onder een knop zit vind ik wel z'n vreemde keuze. Het missen van een externe S-Meter aansluiting vindt ik een nadeel. En die vreemde Dual Watch functie die ze in de President bakkies stoppen kansloos.
Dat zijn de redenen om hem niet aan mijn collectie toe te voegen.
 
Maar begrijp me niet verkeerd het is wel degelijk een leuke radio.
Met z'n afmetingen schuif je hem zo in een DIN formaat inbouw vak in een auto . Hier is ook een montage setje voor beschikbaar. Het is een President dus Zenden en ontvangen zit gewoon goed. Wel zit er een tikkend geluid over de ontvangst. De President JFK II  is afgeladen met mogelijkheden. En met 5 jaar garantie kan er niet veel misgaan.
 
Laatste puntje van kritiek voor de 270, - euro die de President JFK II kost kan ik meerdere andere leuke  CB-Radios kopen.
Thijs (www.cbradio.nl)

Met dank aan Dile voor het beschikbaar stellen van de geteste President JFK II.

 
Gebruiksaanwijzing

Nederlands

Modificatie Nederlands
 
Reclame:

www.cbradio.nl does not sell radios or amplifiers.
www.cbradio.nl

Copyright 1997-2020

/ Last Update
Sunday 12 February 2023
/ Best Viewed in

www.cbradio.nl Copyright 1997-2020
/ Last Update Sunday 12 February 2023 / Best Viewed in 1280*1024