ForumCB-RadiosLinears  NEW!!! Reviews (NL)  RegelgevingUpdates  Links

CB & Export Radios

Test van de TTI TCB-660.

TTI TCB-660

Review

14-01-2008

Afgelopen maand had ik hier een TTI TCB-660. Ik was vooraf al benieuwd naar dit kleine TTI bakkie met een klein prijsje. Voor dit kleine prijsje een leuk ogend (mijn mening) bakkie met meer functies dan de concurrentie. Een TTI TCB-660 kost ongeveer 70 euro. Voor dat geld geld krijg je een Multi-Norm CB met een CH9 en CH19 functie, LCR functie en een SCAN functie (deze knoppen worden verder op, in dit verslagje uitgelegd) Een rondje langs de verschillende Nederlandse webshops leerde dat voor ongeveer het zelfde geld van de concurrentie de volgende modellen kunt kopen.

 

- President Billy (M) Leverbaar in 2 versies 40 kanalen 4W AM en 40 kanalen 4W FM. De President Billy Heeft verder geen opties.

+/-75,-

- CRT 77-114 (M) Een 40 kanalen 1W AM en 4W FM CB. Net als de President Billy is deze Superstar een erg simpele en basic CB wel heeft deze CB een CH9 schakelaar

+/-65,-

- Midland-Alan 100+ (M) Ook dit is een simpelere CB dan de TTI TCB-660. Dit is een 40 kanalen 1W AM en 4W FM CB. De Midland-Alan 100+ heeft een schakelaar voor CH9 & CH19.

+/-70,-

- Intek M-101 Plus (M)(Multi) Dit is ook een Multi-Norm CB maar met minder mogelijkheden dan de TTI TCB-660. Ook de Intek M-101 Plus heeft een schakelaar voor CH9 & CH19.

+/-70,-

- Team ME4 (M) Iets duurder dan de TTI TCB-660 maar ook een CB met mogelijkheden. De  Team ME4 heeft de volgende opties: een CH9 knop, 2 geheugens, een SCAN functie ASQ en een aansluiting voor een externe S-meter.

+/-80,-

- Magnum Multi  (M) (Multi)
Ook een Multi-Norm CB met zelfs iets meer functies dan de TTI TCB-660. Hellaas is een Magnum Multi Iets duurder en worden ze niet meer gemaakt. De Magnum Multi heeft de volgende opties: CH9, CH19, LCR, SCAN, DW, 4 geheugens en een aansluiting voor een externe S-meter.

+/-85,-

Persoonlijk zou ik als ik in deze prijsklasse zou kopen kiezen voor de TTI TCB-660. Klik op de knoppen in het plaatje hieronder voor uitleg van de verschillende functies van de TTI TCB-660.

Vrij voorspelbaar kun je met deze knop een kanaal omlaag gaan.

Vrij voorspelbaar kun je met deze knop een kanaal omhoog gaan.

Met deze knop kun je kiezen tussen AM & FM modulatie. In Nederland word vooral FM gebruikt
Als he deze knop in drukt. Loopt de TTI TCB-660 alle kanalen door op zoek naar een kanaal waar uit gezonden wordt. Komt de TTI TCB-660 een kanaal tegen waar op gezonden word dan blijft de TTI TCB-660 op dit kanaal staan.

Als de knop een paar seconden vast houd word de LCR functie geactiveerd. Wat inhoud dat de TTI TCB-660 terug springt naar het laatste kanaal waar op je uitgezonden hebt.

Druk je op deze knop dan springt de TTI TCB-660 naar kanaal 9 wat bekend staat als het noodkanaal maar in de praktijk nooit o gebruikt wordt.

Als je deze knop een paar seconde ingedrukt houd springt de TTI TCB-660 naar kanaal 19 wat het vrachtwagenchauffeur kanaal is. 

Met deze knop stel je de ruisgrens in.
Met deze knop stel je het volume niveau in. Tevens is dit de aan & uit schakelaar.

Aan de achterkant van de TTI TCB-660 gebeurd niet veel. De enigste aansluitingen die we hier vinden zijn die voor de antenne, stroom en externe speaker.

Zoals hierboven al vermeld is de de TTI TCB-660 een Multi-Norm CB. Wat inhoud dat de CB in te stellen is in verschillende land-normen. Wisselen tussen de verschillende land-normen doe je door de AM/FM knop en de SCAN knop in tedrukken en vervolgens de CB aan te zetten. Met de kanaalkeuze schakelaars kun je kiezen tussen de verschillende land-normen. De TTI TCB-660 kan ingesteld worden in de volgende Land-Normen:

Het in hier boven vermelde vermogen is wat er op gegeven wordt door de fabrikant. Bij het testen op de dummyload kwam ik op andere metingen. Voor FM kwam ik op 3W voor AM bleef de naald staan bij 0.7W. Hier zul je bij het gebruik niet veel van merken maar erg netjes is het niet.

De TTI TCB-660 wordt geleverd met een mike met een Microphone met knoppen om van kanaal te wisselen iets wat tegenwoordig de meeste CB's voor de europese markt hebben. De Microphonekabel van de TTI TCB-660 is opvallend lang. Langere dan de kabels die andere fabrikanten aan hun Microphones hebben. Uit getrokken is de kabel van de mike bijna 2 meter lang. De mike is van een goed voormaat en ligt fijn in de hand.

Iets anders wat je bij andere CB's niet ziet is de menu besturing van de TTI TCB-660. In het menu kun je de verlichting in 3 standen instellen. Fel, normaal of uit. Ook kun je hier de pieptoon aan of uit zetten die je hoort bij het indrukken van de knopjes. Ook kun je instellen hoelang de TTI TCB-660 op een kanaal blijft staan bij het scannen. In het menu kom je door de middelste knop in te drukken boven op de mike en vervolgens de CB aan te zetten.

 

 

Al met al een leuk beginners bakkie voor een schappelijke prijs.

Januari 2008, Thijs (www.cbradio.nl)

Met dank aan Dile voor het beschikbaar stellen van de geteste TTI TCB-660

Reclame:

www.cbradio.nl does not sell radios or amplifiers.

 Last Update Sunday 11 June 2023 / Best Viewed in 1280*1024